Hurrikánná erősödött a Humberto Bermuda közelében

2019.09.16. 11:08

Hurrikánná erősödött a karibi térségen végigvonuló Humberto trópusi vihar, és várhatóan tovább erősödik a következő két napban - közölte az amerikai hurrikánközpont (NHC) helyi idő szerint vasárnap este.

A Humberto a legalacsonyabb, egyes erősségű az ötfokozatú hurrikánskálán. 
A hurrikán jelenleg Bermudától nyugatra 1260 kilométerre található, és óránkénti 120 kilométeres széllökések is kísérhetik. Északkeleti irányba mozog óránkénti hat kilométeres sebességgel. A hurrikánközpont felszólította a brit tengerentúli terület lakóit, hogy kísérjék figyelemmel a vihar alakulását. Az Egyesült Államok délkeleti partjainál strandolókat pedig arra figyelmeztette, hogy óvakodjanak a hurrikán keltette áramlatoktól, amelyek elsodorhatják őket a parttól. A szakértők szerint a vízállás napokig magasabb lehet a megszokottnál a Bahamák északnyugati és az Egyesült Államok délkeleti részén. 

Műholdfelvételen az egyre erősödő, a karibi térségen végigvonuló Humberto hurrikánForrás: AFP/Ho

A Humberto messzire eltávolodott a Bahamák északi szigeteitől, ahol két héttel korábban az ötös erősségű Dorian hurrikán tombolt, jelentős károkat okozva Nagy-Bahamán és Abaco szigetén. 

Hivatalos adatok szerint ötvenen vesztették életüket, de ez a szám emelkedhet, mert több mint ezer embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.  A pusztításban legalább 13 ezer otthon vált lakhatatlanná.