Izraeli választás: Netanjahu jobboldali szövetségének lesz a legtöbb képviselője

Vágólapra másolva!
Az exit pollok szerint 54-57 képviselője lehet a Benjamin Netanjahu vezette kormánykoalíciónak az előrehozott izraeli választások után. Ez nem elég a többséghez, de a baloldali pártok 42-45 képviselőre számíthatnak csak. A mérleg nyelve a Jiszrael Bejtejnu, Netanjahu korábbi szövetségese lehet, akiknek 8-10 képviselőjével meglenne a kormánytöbbség. 
Vágólapra másolva!

Az exit pollok szerint Netanjahu pártja, a Likud 31-33 képviselővel jut be az izraeli parlamentbe, a baloldali ellenzéki szövetségnek, a Kahol Lavannak (Kék-fehér) 32-34 képviselője lesz. A többi kormánypárttal együtt a kormánykoalíciónak 54-57 képviselője lesz, ami nem elég a többséghez. A Jiszrael Bejtejnu nevű, világi, nacionalista párt, amely korábban a koalíció tagja volt, 8-10 helyet szerez majd.

Az előrehozott választásokra azért volt szükség, mert a Jiszrael Bejtejnu vezetője, Avigdor Liberman kilépett a koalícióból.

A három baloldali párt és szövetség együtt 42-45 helyet szerezhet. Az arab blokknak 11-13 képviselője lesz, velük várhatóan a baloldal sem lép koalícióra. Ha megtenné, az sem lenne elég Liberman nélkül, aki egy ilyen koalícióba végképp nem menne bele.