Kalifornia kampányt indít az e-cigaretta veszélyeiről

Woman ADULT WOMAN Smoker Senior TOBACCO 50-59 years Middle-aged Nicotine control Tobacco control Smoking cessation Quitting smoking Stop smoking Indoor Inside Nicotine withdrawal Tobacco withdrawal SMOKING One person 1 person ELECTRONIC CIGARETTE e-cigare
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Kalifornia 20 millió dollárt fordít az elektromos cigaretta veszélyeinek ismertetésére - erről írt alá rendeletet hétfőn Gavin Newsom, az Egyesült Államok legnépesebb tagállamának kormányzója.
Vágólapra másolva!

Newsom a rendelet aláírásával egy időben elrendelte a tagállam különböző hivatalainak is, hogy dolgozzanak ki terveket az elektromos cigarettához szükséges illegális és hamisított termékek kivonására a forgalomból. A rendelet célja az, hogy minél szélesebb körben és alaposabban felvilágosítsák a kaliforniai fiatalokat a dohány- és kannabisztartalmú elektromos cigaretták szívásának veszélyeire.

A fiatalok járványa

A demokrata párti politikus "a fiatalok járványának" nevezte a komoly megbetegedéseket okozó elektromos cigaretta használatának rohamos terjedését. Ezért a rendeletben azt is rögzítette, hogy e termék vásárlása előtt az eladóknak kötelezően ellenőrizniük kell a vásárlók életkorát. A kaliforniai fővárosban, Sacramentóban tartott sajtókonferenciáján Newsom arra kérte a helyi törvényhozókat, hogy mielőbb fogadjanak el az ízesített e-cigaretták betiltását előíró törvényt. "Azonnal cselekednünk kell, mert egészségügyi válsághelyzet van" - idézte a kormányzó szavait a Los Angeles Times című lap.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Phanie/Garo

New York államban már tiltanak

A kaliforniai kormányzó egy nappal azt követően döntött így, hogy a keleti parti New York állam szintén demokrata párti kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette: az állam egészségügyi hatóságai még a héten betiltják az aromatizált (ízesített) elektromos cigaretták forgalmazását.
Hétfőn Lori Lightfoot, Chicago tavaly ősszel megválasztott polgármestere szintén bejelentette, hogy az ízesített e-cigaretták betiltására készül.

Szövetségi szinten

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten a Fehér Házban újságírókkal tartott beszélgetésén azt jelentette be, hogy az amerikai szövetségi kormányzat az aromatizált elektromos cigaretták betiltására készül. Ő is elsősorban

az efféle cigaretták fiatalok körében járványszerűen terjedő szívásának veszélyeiről beszélt,

és mint mondta: Alex Azar, az egészségügyi tárca irányítója hamarosan szabályozást tesz közzé erről.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) adatai szerint az Egyesült Államokban 2016-ban mintegy tízmilliónyian szívtak elektromos cigarettát. Az e-cigarettát szívók több mint a fele 35 éven aluli, átlagéletkoruk 19 év. Egyre nagyobb figyelmet kap az e-cigaretta szívásának megannyi káros következménye is. Az ország 33 tagállamában

eddig mintegy 450, a tüdőt és a légzőszerveket súlyosan károsító megbetegedést diagnosztizáltak.

A múlt héten jelentették be, hogy Idahóban újabb két fiatal hunyt el az elektromos cigaretta használatának következtében, és ezzel

a halálos áldozatok száma hatra emelkedett.

Több helyen is folynak kutatások az e-cigaretta káros hatásainak magyarázatára. A szakemberek úgy vélik, hogy egy még azonosítatlan vegyi anyag okozhatja a megbetegedéseket. Egyelőre nem tudják, hogy ez a készülék valamelyik részében vagy a töltőfolyadékban található-e.