Népszavazást akar a nemzeti jobboldal a bevándorlásról Franciaországban

politics defence ceremony Horizontal
France's President Emmanuel Macron waves as he leaves at the end of the annual Bastille Day military parade down the Champs-Elysees avenue in Paris on July 14, 2019. (Photo by LUDOVIC MARIN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia államfő arra kérte pártja képviselőit, hogy nézzenek szembe a menedékkérelmekkel való visszaélések problémájával, a Köztársaság lendületben (LREM) ne legyen burzsoá párt, amely nem foglalkozik a migrációval és a hétköznapi emberek problémáival. Ahogy az Origo is beszámolt róla, Macron elnök a májusi uniós veresége óta változtatott a politikáján, egyre több gesztust tesz a jobbközép választók felé, a francia nagykövetek előtt pedig a múlt héten arról beszélt, hogy indokolt a keleti nyitás, megérti a briteket, és a magyar utat - a helyét kereső Európában - inspirálónak látja. Mostani beszédében viszont visszatért a semmitmondáshoz: tulajdonképpen arról értekezett a migrációval kapcsolatban, hogy (egyszerre) keményebben és szelídebben kell kezelni. A nemzeti jobboldal vezetője, Marine Le Pen azonnal reagált, és népszavazást akar a bevándorlásról. Az ugyanis világos helyzetet teremtene.
Vágólapra másolva!

"Ezt a témát (mármint a migrációt) éretten és nyugalommal kell kezelnünk. Franciaország mindig is a bevándorlás földje volt" - mondta hétfő este a francia hírügynökség tudósítása szerint a francia elnök a parlamenti többség képviselői és szenátorai előtt tartott beszédében, két héttel a bevándorlásról a nemzetgyűlésben szeptember 30-án, a szenátusban pedig október 2-án rendezendő vita előtt.

"A belépők száma Európába még soha nem volt ilyen alacsony, ugyanakkor a menedékkérők száma még soha nem volt ilyen magas Franciaországban" - emlékeztetett Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Ludovic Marin

Azaz, a magát bevándorláspártinak nevező Macron alapvetően továbbra is az. Közismert: a belépők alacsony számáról azért furcsa beszélni, mert közismert: a legtöbb illegális érkezőt senki nem regisztrálja. Valós adat csak a menekültjogi státuszért folyamodókról van, az pedig - Macron ezt elismerte, de hát ezt nem is lehet tagadni - példátlanul magas.

"Hiszek a menedékjogban, de azzal visszaélnek manipuláló hálózatok és emberek. Ha nem nézünk szembe ezzel, azt meg fogjuk szenvedni. Hogy ez mit jelent? Olyan negyedeket, ahol a kísérő nélküli kiskorúak száma megnő" - mondta a francia elnök, jelezve, hogy a korábbiaknál "hatékonyabbnak és humánusabbnak" kell lenni a kérdésben. Vagyis, ezzel tulajdonképpen nem mondott semmit. Enyhébben és szigorúbban, lényegében ezt mondta.

Emmanuel Macron szerint a bevándorlás kérdésének kezelésén múlhat az elnöki párt sorsa.

"Nem szabad nem szembenéznünk ezzel a témával. A kérdés tudniillik az, hogy burzsoá párt akarunk lenni, vagy pedig sem. A burzsoáknak nincs ezzel semmi baja: ők nem találkoznak velük. A hétköznapi emberek viszont velük élnek" - fogalmazott Emmanuel Macron. Szerinte miután a "baloldal évtizedeken át nem foglalkozott a bevándorlással, a szavazóik egy része átpártolt a szélsőjobboldalhoz".

"Egyetlen ellenfeletek van, ez pedig a Nemzeti Tömörülés. Két projekt létezik: a befelé fordulásé és a félelemkeltésé, vagy pedig egy nyitott megoldás építése anélkül, hogy naivak lennénk" - mondta Emmanuel Macron.

Azaz, a szélsőjobbozás is újra előjött Macron retorikájában. Persze, hogy fő ellenfelének a Nemzeti Tömörülés (RN) pártját tartja, érthető, hiszen éppen az RN nyerte a májusi uniós választást Franciaországban.

Marine Le Pen

Marine Le Pen a BFM TV-ben gyorsan reagált Macron beszédére. Nem hiszi, hogy az elnök valóban elszánt lenne bármit is tenni a migráció kezelésére, és hogy Marine Le Pen tiszta helyzetet teremtsen, népszavazást követel a bevándorlásról. Három kérdésre kellene válaszolniuk a franciáknak:

1. Igen vagy nem a "föld jogára": (vagyis, ha egy illegális bevándorlónak Franciaországban gyereke születik, és Franciaországban marad, 18 éves korában automatikusan francia állampolgár lesz - ez ellen egyébként már az előző jobbközép pártelnök, Laurent Wauquiez is tenni próbált)

2. Igen vagy nem a családegyesítésre

3. Igen vagy nem, hogy újból határok védjék Franciaországot (a migránsok ellen)