Trócsányi László biztosjelöltsége is szóba került Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének délelőtti sajtótájékoztatóján. A német kereszténydemokrata politikus azt mondta, a fideszes társának igazságos elbánásban kell részesülnie, meg kell adni az esélyt neki - írja a Magyar Nemzet.

A kérdésre, hogy elfogadhatónak tartja-e a magyar politikus jelöltségét, Weber leszögezte, valóban "különleges a kapcsolat" a Fidesszel, ugyanakkor Trócsányi László igazságos elbánásban kell, hogy részesüljön.

Manfred Weber (CSU) kiállt Trócsányi László mellettForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

"Nem a Fidesz tagja. Tíz évig volt a Velencei Bizottság tagja, anélkül, hogy bármilyen panasz felmerült volna a személyével kapcsolatban. Ugyanakkor egészen egyértelmű, hogy ül majd olyan politikus az Európai Bizottságban, akit a Fidesz delegál. Ez elkerülhetetlen, ha úgy tetszik, Orbán Viktornak joga van hozzá. A néppárti frakció is igazságos módon fogja elbírálni Trócsányi László jelöltségét" – mondta Weber Strasbourgban. Azt is mondta, hogy Trócsányinak arról is meg kell majd győznie a parlamenti szakbizottságokat, hogy elkötelezett európai. 

Weber egyébként a bizottsági tagjelöltek névsorának kihirdetése után, múlt héten fogadta az Európai Néppárt biztosjelöltjeit, ám Trócsányi László nem kapott meghívót a találkozóra – épp a Fidesz felfüggesztett néppárti tagsága miatt. Forrásaink szerint nincs szó arról, hogy a parlamenti frakcióvezetőnek személyes problémája akadna Magyarország jelöltjével.