Korrupt macronista politikust akarnak EU-biztosnak a liberálisok

defence Horizontal
(FILES) In this file photo taken on June 15, 2017 then French Defence Minister Sylvie Goulard posing in her office in Paris. - France's Sylvie Goulard was appointed European Commissioner for the Internal Market on September 10, 2019, announced the new President of the Commission, Germany's Ursula von der Leyen. (Photo by joel SAGET / AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét kiderült, hogy az európai liberálisok – a magyarországi liberálisokhoz hasonlóan – csak szavakban harcolnak a korrupció ellen. A liberális EP-frakció vezetője, Dacian Cioloş szélsőjobboldali múltú, magyarellenes politikus azt nyilatkozta a Politicónak, hogy támogatja az Emmanuel Macron francia államfő közeli szövetségesének számító Sylvie Goulard asszony kinevezését a belső piacért felelős biztosi tisztségre, annak ellenére, hogy 45 ezer euróval károsította meg az Európai Parlamentet, mivel az első EP-képviselői mandátumának a lejárta után fiktíven foglalkoztatta az asszisztensét. Goulard emiatt lemondani kényszerült 2017-ben – alig egy hónappal a kinevezése után – a honvédelmi miniszteri tisztségéről. Cioloşról pedig nyilvánosságra került, hogy miközben a hírhedt román titkosszolgálat, a Securitate keretén belül teljesítette a kötelező sorkatonai szolgálatát, többek között az volt a feladata, hogy őrizze a román ellenzék emblematikus alakjának, a kommunista hatóságok által több alkalommal is megkínzott Doina Corneának a lakását, aki akkor éppen házi őrizetben volt. A Renew Europe magyarországi tagszervezete, a liberális Momentum Mozgalom nem hajlandó reagálni a Sylvie Goulard és a Dacian Cioloş ellen felmerülő vádakra sem.
Vágólapra másolva!

Ismét - ki tudja már hányadszorra - botrány robbant ki az Emmanuel Macron francia államfő által dominált, legújabb liberális és bevándorláspárti európai parlamenti (EP-) frakció, a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) körül.

Frakcióvezetőjük, Dacian Cioloş szélsőjobboldali múltú, magyarellenes bukott román miniszterelnök ugyanis azt nyilatkozta a brüsszeli liberális körökben befolyásosnak számító Politicónak, hogy

Sylvie Goulard Forrás: AFP/Joel Saget

Sylvie Goulard – amennyiben átmegy a bizonytalan kimenetelű meghallgatáson – lesz az, aki felügyeli majd az iparpolitikával kapcsolatos munkát, és támogatni fogja a digitális egységes piacot. Ezen kívül ő felel a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért is.

Goulard 2007 és 2017 között a liberális, centrista Demokratikus Mozgalom (Mouvement démocrate-MoDem) politikusa volt. 2009 és 2017 között a pártja színeiben európai parlamenti képviselő volt.

Az EP-n belül a Guy Verhofstadt-féle ALDE frakcióhoz tartozott.

A 2017-es francia elnökválasztási kampányban

a liberális Emmanuel Macron EU-ügyi tanácsadójaként Sylvie Goulard szervezte meg a jelölt és Angela Merkel német kancellár találkozóját.

Az Európai Parlamentet és egyben a MoDem-et 2017. május 17-én hagyta el, amikor kinevezték az Macron államfő nevével fémjelzett, a papíron Édouard Philippe kormányfő által vezetett adminisztráció honvédelmi miniszterévé.

Ezt a tisztséget azonban csak 2017. június 21-ig töltötte be, akkor ugyanis kiderült, hogy

45 ezer euróval károsította meg az Európai Parlamentet,

mivel az első EP-képviselői mandátumának a 2014. július 1-én történt megszűnése után 2015. február 28-ig fiktíven foglalkoztatta az asszisztensét, Stéphane Thérou-t.

Goulard emiatt lemondani kényszerült a honvédelmi miniszteri tisztségéről, de hála a Macronnal ápolt kiváló kapcsolatainak nem távozott a politikából, hanem

kinevezték őt 2018 januárjában a francia jegybank alelnökévé.

A 45 ezer eurót ugyan visszafizette, de az összeget nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában, ezért Franciaországban vizsgálat folyik az ügyében.

Sylvie Goulard vagyonnyilatkozatának a francia nyelvű változata itt érhető el.

Az EP is vizsgálatot kezdeményezett Goulard ellen, de azt eredménytelenül lezárták augusztus 30-án, arra hivatkozva, hogy az okozott kárt a politikus már megtérítette - közölte a Ziare.com nevű román hírportál.

Nemrég viszont

a liberális politikust a francia nyomozó ügyészség tanúként hallgatta meg

a korábbi pártja (MoDem) és a korábbi asszisztense fiktív alkalmazása ügyében, visszaélés gyanújával, a folyamatban lévő vizsgálat részeként.

Francia sajtóértesülések alapján, Goulard-ral kapcsolatban olyan gyanúk is megjelentek, miszerint az alig egyhónapos honvédelmi minisztersége idején is követhetett el visszaéléseket.

A hatóságok ezt az értesülést nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

Miután a Politico újságírója rákérdezett a francia biztosjelölt ellen felhozott vádakra, Cioloş úgy reagált, hogy

„elbeszélgetett" Goulard-dal, aki elmondta neki, hogy milyen ügyekben gyanúsítják, ő pedig „hisz" az ártatlanságában.

A román politikus épp aznap, a saját Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „minden biztosjelöltet egyformán kezelnek majd, figyelembe véve a sokat hangoztatott európai értékeket, illetve a jelölt feddhetetlenségét..."

Két nap múlva

Cioloş a közösségi oldalán már a Politicót vádolta.

Elmondása alapján, a lap nem használt idézőjeleket, amikor őt idézte, és ő igazából azt mondta, hogy Goulard asszonyt ugyanolyan szempontok alapján kell mérlegelni, mint például a román szociáldemokrata jelöltet, Rovana Plumbot, aki szintén korrupciógyanús ügyekbe keveredett.

A kommunisták által házi őrizetbe kényszerített ellenálló lakását őrizte Dacian Cioloş

2019 májusában derítették ki oknyomozó újságírók, hogy Dacian Cioloş – akinek az apja egy magas rangú rendőrtiszt volt - a 80-as évek végén a kötelező sorkatonai szolgálatát a hírhedt kommunista titkosszolgálat, a Securitate keretén belül teljesítette.

Dacian Cioloş Forrás: Origo

Ez idő alatt többek között

az volt a feladata, hogy őrizze a román ellenzék emblematikus alakjának, a kommunista hatóságok által több alkalommal is megkínzott, tavaly elhunyt Doina Corneának a lakását,

aki akkor éppen házi őrizetben volt.

A Mediafax román hírügynökség a napvilágot látott információk hitelességéről megkérdezte Cioloşt.

Ő azzal védekezett, hogy nem konkrétan Doina Corneának a lakását őrizte, hanem csak azt az utcát, amelyben az ismert ellenzéki lakása található.

Elmondása alapján nem ő választotta ki a szolgálatának a helyét.

Ahogy arról az Origo már több alkalommal is beszámolt, Cioloş a 90-es években a magyarellenességéről hírhedtté vált szélsőséges kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar pártjának, illetve a halálos áldozatokkal járó marosvásárhelyi magyarellenes pogromkísérletet (Fekete Március) szervező Román Tűzhely nevű neofasiszta szervezet tagja volt.

Cioloş 2015 novembere és 2017 januárja között Románia technokrata miniszterelnöke volt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) őt okolja amiatt, hogy a csíksomlyói búcsú nem kerülhetett fel az UNESCO világörökségi listájára.

Cioloş 2016 decemberében pedig azért váltotta le Marossy Zoltánt (RMDSZ) a Temes megyei alprefektusi tisztségéből, mert

Marossy egy temesvári hírportálnak adott interjúban az autonómia szükségességéről és a soknemzetiségű Románia nemzetállami önmeghatározása elhibázott voltáról beszélt.

Később, 2018 decemberében a román politikus elsőként támadta meg az RMDSZ-nek azt a tervezetét, amely törvénybe foglalta volna az 1918-as Gyulafehérvári Határozat kisebbségekre, így az erdélyi magyarokra is vonatkozó pozitív rendelkezéseit, és felszólította a szövetséget, hogy azonnal vonja vissza a jogszabályt.

Nem hajlandó reagálni a Momentum a Renew Europe politikusait ért vádakra

Az Origo a felmerülő ügyekkel kapcsolatosan megkérdezte a Renew Europe magyarországi tagszervezetének, a liberális Momentum Mozgalomnak az álláspontját.

Konkrétan arra voltunk kíváncsiak, hogy

Cseh Katalin és Donáth Anna Forrás: MTI/Illyés Tibor

Továbbá az is érdekelt minket, mi a véleményük arról, hogy a főnökükről, Dacian Cioloşról kiderült, hogy miközben a Securitate keretén belül teljesítette a kötelező sorkatonai szolgálatát, az volt a feladata, hogy őrizze Doina Corneának a lakását, aki akkor éppen házi őrizetben volt.

Választ azonban egyik kérdésünkre sem nem kaptunk.

Amennyiben ez változik, akkor természetesen frissítjük a cikkünket.

Úgy látszik, hogy a retorikájában korrupció elleni harcot a zászlajára tűző, az átláthatóságért - papíron - állandóan harcoló Momentumot a legkisebb mértékben sem érdekli, ha az ő pártcsaládjukból gyanúsítanak valakit visszaélésekkel.

Nekik csak és kizárólag a fedhetetlen múltú magyar biztosjelölttel, Trócsányi Lászlóval van problémájuk,

és már közölték, hogy sem Trócsányit, sem más, a magyar kormány által kijelölt személyt nem szavaznak meg semmilyen tisztségre. Az, hogy Cioloş ellentmondásos múltjával kapcsolatosan a folyamatosan napvilágot látó dolgok nem zavarják a Momentumot már meg sem lepődünk, úgy tűnik, a külföldi érdekeket képviselő pártnak csupán azzal van problémája, ami magyar.

A román szélsőjobboldali múlt és az állítólagos kommunista titkosszolgálati kapcsolatok a legkisebb mértékben sem zavarják a szomszédos országok nacionalistáit, illetve Párizst és Brüsszelt kiszolgáló magyarországi liberális politikusokat.