Büntetéssel fenyegeti Magyarországot az olasz kormány

2019.09.18. 09:57

Visszautasította a magyar kormány fenntartásait Olaszország migrációs döntéseivel kapcsolatban a baloldali fordulatot vett olasz kormány frissen kinevezett külügyminisztere, Luigi Di Maio.

A korábban önmagát rendszerellenes mozgalomként definiáló Öt Csillag (M5S) vezetője úgy fogalmazott: országa évek óta migrációs vészhelyzetben él, amelyet szerinte elsősorban az olyan európai partnerek közönye okoz, mint Magyarországé. A baloldali fordulatot vett politikus ezzel Szijjártó Péter egy korábbi nyilatkozatára reagált, „kifogásnak" nevezve a magyar külgazdasági és külügyminiszter aggodalmait az olaszországi partokra érkező migránsok automatikus szétosztására vonatkozó római javaslatot illetően - írja a Magyar Nemzet.

Migránsok LampedusánálForrás: AFP/-

Di Maio nyilatkozatában azt is odavetette: szigorú büntetéssel kell szankcionálni azokat a tagállamokat, amelyek nem fogadják el a kvótákat. Szijjártó Péter erre reagálva azt mondta: 

Sem a Soros-féle NGO-k, sem nyugat-európai kormányok, sem Brüsszel zsarolásának nem engedünk. Mi nem fogjuk alkalmazni a kötelező letelepítési kvótát, és ahogy eddig is megtettünk mindent annak megakadályozására, így fogunk tenni a jövőben is. 

Szijjártó a német Die Welt című lapnak adott, tegnap megjelent interjúban pedig úgy fogalmazott: közös európai kiindulópontról addig nincs értelme beszélni, amíg a külső határokat nem védik meg kellőképpen. A miniszter úgy véli, 

a megoldás kulcsa a tagállamok kezében van, nem pedig az „utazási irodaként" működő Frontex uniós határőrizeti ügynökség megerősítésében. 

Megírtuk, hogy a baloldali Demokrata Párttal összekapaszkodó M5S a hétvégén ismét megnyitotta Olaszország kikötőit, a választások nélkül hatalomra került koalíciónak ugyanakkor esze ágában sincs még tovább szítani a népharagot a menekültek Olaszországon belül tartásával. Döntése ezért inkább a migrációt támogató brüsszeli erők felé tett gesztusként értelmezhető.

Migránsokat szállító Soros-hajóForrás: AFP/-

Az új kormány – érvelése szerint – nem tervez változtatni a korábban a bevándorlás megállításával rendkívüli népszerűségre szert tevő exbelügyminiszter, Matteo Salvini által meghatározott migrációs politikán. Célja inkább az, hogy kikényszerítsen egy új kvótaalapú befogadási mechanizmust az Európai Unión belül. Ehhez pedig a Berlin és Párizs által nyár óta körvonalazódó „nem hivatalos" elosztási rendszer szolgáltatja a megoldást, amely szerint 

ha száz migráns érkezik olasz vizekre, akkor abból csupán tízen maradhatnak Olaszországban, míg a többieket más tagállamoknak kell átvállalniuk. 

Emmanuel Macron ma a külföldi vezetők közül elsőként keresi fel Rómában a nemrég újraválasztott miniszterelnököt, Giuseppe Contét. Az sem titok, hogy a francia elnök látogatásának legfontosabb témája a „nem hivatalos alku" részleteinek megvitatása lesz. Macron egyébként szintén kulcsfontosságú ügyként kezeli a migráció megoldását, sőt véleménye szerint ezen dőlhet el pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) jövője. Éppen ezért arra kérte képviselőit, nézzenek szembe a menedékkérelmekkel való visszaélések problémájával.

A francia nemzetgyűlés szeptember végén, a szenátus október elején foglalkozik a kérdéssel.