V4NA: Káosz a finn igazságügyben: nem hajtottak végre félezer büntetőítéletet

Vágólapra másolva!
Tarthatatlan állapotok uralkodnak a finn igazságszolgáltatásban, 6 év alatt több mint 500 büntetőítélet kallódott el, aminek következtében a bíróságokon hozott ítéleteket nem hajtották végre - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A skandináv ország igazságügyi tárcájának egyik államtitkára elismerte, lehetnek olyan elítéltek, akik a rendszer hibája miatt megúszhatják a rájuk kiszabott büntetést. Mint megírtuk, a finn politikai elit éppen a jogállami kérdések mentén támadja Magyarországot. 
Vágólapra másolva!

"Nagyon komolyan veszem ezt az ügyet. Ilyennek soha többé nem szabad megtörténnie. Az érintettektől gyors vizsgálatot és sürgős intézkedéseket kértem, hogy a kialakult helyzetet korrigálni lehessen. Mindenki számíthat a rá kiszabott ítélet végrehajtására" – így reagált Anna-Maja Henriksson, a finn igazságügyi tárca vezetője, miután kiderült, éveken át

több száz bírósági ítéletet nem továbbítottak a finn igazságszolgáltatás rendszerében

az azokat kiszabó bírói testületek és a végrehajtásért felelős szervek között. Az eset nagy port kavart a skandináv országban, főleg, hogy finn sajtóbeszámolók szerint az ország igazságügyi vezetésének elképzelése sincs arról, hogy emberi mulasztás vagy a számítógépes rendszer hibája miatt történhetett meg mindez. A dokumentumok továbbítása a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a minisztérium alá tartozó Jogi Regisztrációs Központ továbbítja a kerületi büntetőbíróságokon kiszabott ítéleteket a végrehajtásért felelős szerveknek (pénzbüntetések esetében az önkormányzatoknak, szabadságvesztések esetében a kijelölt büntetés-végrehajtási intézeteknek).

Döbbenetes adatok a finn igazságügyről

A V4NA cikkében kiemelte, hogy ez az elmúlt hat évben jó néhány esetben – évente egyre bővülő arányban – elmaradt. Az ORK belső vizsgálata során

  • a 2013-as akták között 40,
  • 2014-ben 44,
  • 2015-ben 58,
  • 2016-ban 45,
  • 2017-ben 53,
  • 2018-ban viszont már ennek több mint duplája, 119,
  • az idei naptári évre vonatkozóan pedig már 220 olyan ítéletre bukkantak, amelyek nem jutottak el a végrehajtó szervekhez.

Vagyis a büntetőbíróságokon kiszabott ítéleteket

6 év alatt 579 esetben nem hajtották végre Finnországban.

Szembemenve az igazságügyi miniszterrel, Pekka Timonen államtitkár arról beszélt az Iltalehti finn bulvárlapnak, hogy igenis lehetnek olyan elítéltek, akik a rendszer hibája miatt megúszhatják a rájuk kiszabott büntetést. "Az elkallódott ítéletek között lehetnek ügyek, amelyek ma már nem végrehajthatók az eltelt elévülési idő miatt" - magyarázta a politikus, aki azt viszont nem tudta megmondani, hány ilyen esetről lehet szó.

Magyarországot támadják

Mindez azért különösen visszás, mert nemzetközi porondon a finn politikai elit rendszeresen támadja jogállami kérdésekben Magyarországot úgy, hogy a skandináv állam közben azzal sincs tisztában, hogy becsuktak-e jogerősen elítélt bűnelkövetőket, vagy sem.

Bár magukat a jogállamiság, az emberi, állampolgári és kisebbségi jogok "bajnokaként" tartják számon, a finneknél sok minden nincs rendben. Beszámoltunk róla, hogy a skandináv országban diszkriminálják és kirekesztik a nemzeti kisebbségeket; továbbá az igazságszolgáltatás függetlensége, mind a sajtószabadság is súlyos veszélyben van.