Kirabolták az egyik leghíresebb franciaországi kastélyt

2019.09.19. 15:17

Mintegy kétmillió eurónyi értéket loptak el csütörtökre virradóra az egyik leghíresebb és legfényűzőbb franciaországi kastélyból, a Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ból.

A hatóságok közlése szerint  hat álarcos hatolt be az éjjel a 17. századi kastélyba, megkötözték az idős, 80 év feletti tulajdonosokat,  és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre becsült zsákmánnyal, főleg ékszerekkel és készpénzzel távoztak. A betörőknél látszólag nem volt fegyver, a kirabolt házaspárnak nem esett baja.

A fővárostól 60 kilométerre délkeletre, egy 500 hektáros birtokon fekvő  Vaux-le-Vicomte-kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban,  évente negyedmillió látogató keresi fel. 

A Vaux-le-Vicomte-kastélyForrás: wikipédia

Az 1656 és 1661 között épült pompás kastély, a barokk építészet remekműve számos hírességet vonz, 

2007-ben itt tartotta például menyegzőjét Eva Longoria színésznő és Tony Parker kosárlabdázó. A kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.