Donald Trump újabb szankciókat jelentett be Irán ellen

Horizontal ARRIVAL US President Donald Trump arrives at Pittsburgh International Airport in Pennsylvania on August 13, 2019 before visiting the Shell Pennsylvania Petrochemicals Complex in nearby Monaca. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Újabb szankciókat jelentett be az amerikai elnök Irán ellen. Donald Trump most a perzsa állam központi bankját és szuverén alapját büntette meg.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában jelentette be, hogy az "egy országra valaha kirótt legszigorúbb büntető intézkedéseket" foganatosítja Teherán ellen a "terrorizmus finanszírozásáért".

- fogalmazott Donald Trump.

Donald Trump Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Az elnök már szerdán jelezte, hogy utasítást adott Steve Mnuchin pénzügyminiszternek az Irán elleni szankciók lényeges növelésére.

Az újabb szankciók bejelentésére azt követően került sor, hogy a múlt szombaton dróntámadás érte Szaúd-Arábia olajlétesítményeit.

A támadásért a felelősséget a jemeni húszik vállalták, de

az amerikai kormányzat Iránt vádolta.

Jóllehet, Donald Trump tartózkodott attól, hogy Teheránt nevezze meg az akció elkövetőjeként, Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője többször is megvádolta a perzsa vezetést.

A büntető intézkedések az iráni nemzeti bank és szuverén alap jövedelmi forrásait zárják el.

Amerikai álláspont szerint Teherán dollármilliárdokkal segíti az iszlám Forradalmi Gárdát és annak különleges egységét, az Al-Kudsz alakulatot, amelyet rendszeresen bevetnek a Közel-Kelet konfliktusaiban.