Megkapta Emmanuel Macrontól a támogatást a baloldali fordulatot vett római kormány a migránsok uniós tagállamok közötti elosztását célzó kvótarendszerhez. A francia elnök figyelmeztetett: az ellenszegülő tagállamokat súlyosan meg kell büntetni - írja a Magyar Nemzet

A külföldi vezetők közül Emmanuel Macron sietett elsőként Olaszországba, hogy a baloldali Demokrata Párt (PD) és a magát korábban rendszerellenesként definiáló Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciójának megalakulását követően személyesen tárgyalja meg a migránsok automatikus szétosztására vonatkozó római javaslatot Giuseppe Conte miniszterelnökkel. A két vezető kedd esti rövid találkozója rendkívül kedélyes hangulatban telt, elemzők szerint pedig a Conte és Macron által mutatott egység egyértelműen a két ország „megújult barátságát” jelzi, elfeledve a bevándorlásellenes Matteo Salvini belügyminisztersége idején jellemző fagyos viszonyt. Noha Macron valóban sportot űzött a Liga vezetőjének szigorú és szerinte embertelen bevándorláspolitikájának kritizálásából, a kétoldalú kapcsolatok mélypontját mégsem Salvini, hanem az M5S vezetője, Luigi Di Maio jelenlegi külügyminiszter idézte elő, mikor februárban a francia elnök ellen hadat üzenő sárga mellényesek vezetőjével találkozva támadta Macron politikáját.

Olaszország Magyarországra is küldené a migránsokatForrás: AFP/Clement Mahoudeau

Begyógyultak a régi sebek 

A régi sebek azonban a baloldali fordulatot vett római kormány felállásával, úgy tűnik, azonnal begyógyultak, Macron ugyanis tegnap teljes mellszélességgel a római kvótajavaslat mellé állt: mint fogalmazott: „Meggyőződésem, hogy szükség van egy automatikus európai mechanizmusra a bevándorlók befogadásában."

A Reuters szerint Conte bejelentette, hogy megkapta a francia támogatást a migránsok uniós tagállamok közötti elosztását célzó kvótarendszerhez, ami a hírügynökség értelmezése szerint azt jelenti, hogy Róma támaszkodhat a 28 tagállamból álló uniós blokkra az olasz partokra érkezők automatikus szétosztásában. 

Megnyitott kikötők

Olaszország a múlt hét végén ismét megnyitotta kikötőit, miközben Párizs és Berlin egy olyan kvótarendszer elfogadtatásán dolgozik, amelynek értelmében ha száz migráns érkezik olasz vizekre, akkor abból csupán tízen maradnak Olaszországban, míg a többieket más tagállamoknak kell átvállalniuk. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten többször is nyomatékosította, hogy hazánk sem a Soros-féle NGO-k, sem nyugat-európai kormányok, sem Brüsszel zsarolásának nem enged, és nem fogja alkalmazni a kötelező letelepítési kvótát.  Macron ezzel kapcsolatban figyelmeztetett: azokat az uniós tagállamokat, amelyek megtagadták a programban való részvételt, súlyosan meg kell büntetni.

A kötelező elosztási mechanizmushoz Németországon és Franciaországon kívül már biztosan csatlakozni fog a civil hajók egyik kiemelt célpontja, Málta, illetve a spanyol és az eddig legtöbb bevándorlót befogadó görög kormány is jelezte, hogy részt venne az elosztásban. Utóbbi egyébként inkább profitálna a helyzetből, mintsem Olaszországon segítene,  Athén ugyanis Rómától is ugyanúgy elvárja, hogy arányosan vegyen át migránsokat; az alku részleteit a jövő hétfői máltai csúcson vitatják meg az országok belügyminiszterei.

Jöhet a kötelező kvótaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexia Angelopoulou

Közben az Il Giornale arról ír, hogy az olasz Lampedusa szigetén ismét kritikussá vált a helyzet. Bár az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az olasz partokra érkező migránsok száma, az elmúlt hetekben az adatok ismét ugrásszerű növekedést mutatnak: mindössze két nap alatt több mint 150-en érkeztek. A napilap szerint a tendencia azzal is magyarázható, hogy az embercsempészek ki akarják használni a nyár utolsó napjait a rossz idő beköszönte előtt, de a kikötők újbóli megnyitása sem hatott kedvezően a helyzetre. Berlin és Franciaország is jelezte, hogy csupán azokat hajlandó befogadni, akik valóban jogosultak a menedékjogra, ez a kritérium azonban garantáltan ahhoz vezet majd, hogy a kvótarendszer nem segíti Olaszországot, hiszen a partot érők nagy része ismét ott reked.