Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szombaton benyújtotta az államfőjelölti iratait a bukaresti Központi Választási Irodához.

A politikus elektromos rollerrel érkezett a helyszínre.

Az összegyűjtött több mint 270 ezer támogató aláírás átadása után újságíróknak elmondta, hogy gesztusával azt kívánja üzenni, hogy kevesebbet kell használni a gépkocsit.

Gondoljunk a környezetünkre, gondoljunk a gyermekeink jövőjére, és ne korlátozzuk senki jogát akár az elektromos kerékpár vagy roller használatában - jelentette ki.

Kelemen Hunor azt mondta, hogy a jelölteknek víziókat, bátor terveket kell bemutatniuk, amelyek kivezetik az országot a középszerűségből.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökeFotó: Adrián Zoltán - Origo

Kell beszélni az oktatásról, az infrastruktúráról, a munkahelyekről, a környezetről, mert mi is egy jobb Romániát szeretnénk. Egy igaz jogállamot - jelentette ki az elnökjelölt.

Kelemen Hunor azt a meggyőződését hangoztatta, hogy az oktatás javítása a fejlődés kiindulópontja. Azt is mondta, hogy többet kellene befektetni az oktatásba, a kutatásba, hogy e tekintetben Románia térségi központtá váljon. Sérelmezte, hogy hiába foglalta bele 2011-ben a román parlament a tanügyi törvénybe, hogy a költségvetés hat százalékát oktatásra és kutatásra kell fordítani, e törvénycikkely alkalmazását minden évben elhalasztják.

Kelemen Hunor arra is kitért, hogy azért választotta kampányának a Respekt jelszavat, mert az emberek tiszteletet várnak az állam intézményeitől. Az államnak tiszteletben kell tartani az állampolgárait, és akkor az állampolgárok is tisztelni fogják az államot. Ha van tisztelet, a bizalom is kialakul - fogalmazott Kelemen Hunor.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy reményei szerint a parlamenti ellenzék már a jövő héten benyújtja a parlamentben a bizalmatlansági indítványt, és megbuktatja Viorica Dancila szociáldemokrata kormányát.

Az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt, de nem számol azzal, hogy kormányra lépjen.

A román törvények értelmében azok a jelöltek mérkőzhetnek meg az elnökválasztáson, akik több mint 200 ezer támogató aláírást gyűjtenek össze. Eddig

  • a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott Klaus Iohannis jelenlegi államfő,
  • Viorica Dancila, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által támogatott jelenlegi miniszterelnök,
  • Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) közös jelöltje és
  • Theodor Paleologu, a Népi Mozgalom Párt (PMP)

jelöltje nyújtotta be a jelöltségét.

Romániában november 10-én tartják az elnökválasztás első fordulóját. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével.