Orbán Viktor nagy sikerű beszédet tartott Olaszországban, a jobboldali Olasz Testvérek párttalálkozóján, szombaton Rómában vett részt. A magyar miniszterelnök hosszan beszélt a migrációról és a kereszténydemokrata politikáról. Ahogy azt várni lehetett, ez a bevándorláspárti baloldalnak nem tetszett, amelynek politikusát helyretette Giorgia Meloni, az FdI elnöke.

Orbán Viktor római beszédében felajánlotta segítségét Olaszországnak a migráció kezelésében.
A magyar kormányfő beszédében azt mondta, hogy
Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak,így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék.A gesztus nem tetszett a bevándorláspárti baloldali olasz kormánypárt egyik politikusának, Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője "felesleges beavatkozásnak" nevezte a magyar miniszterelnök szavait.

Nem engedem meg senkinek, hogy bírálja vagy támadja Olaszországot, főképpen annak nem, aki a mi határaink rovására szuverenista" - olvasható az olasz külügyminiszter közleményében.

Azonban ezzel egy óriási probléma van, amelyre azonnal fel is hívta a figyelmet Giorgia Meloni, az FdI elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt vezetője az Atreju nevű rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Azonnali válaszában zavarba ejtőnek nevezte Luigi Di Maio reakcióját. Meloni hangsúlyozta, sajnálja, hogy miközben a magyar miniszterelnök felajánlja, hogy segít Olaszországnak megállítani a migránsok érkezését, ezek szétosztása helyett, Di Maio egy olyan országot támad, amely jobban végzi munkáját mint a Conte-kormány.Meloni hozzátette, az FdI földgömböt ajándékoz Di Maiónak, hogy lássa, hogy az Európai Unióban Magyarország éppúgy határállam mint Olaszország.Orbán Viktor nagyon egyszerűen azt mondja, hogy ha Magyarország megvédi a Magyarországhoz tartozó európai határokat, ugyanezt kéri Olaszországtól is, és nem hajlandó átvenni azokat az illegális bevándorlókat, akiket Olaszország beenged, mert nem képes elvégezni azt a határvédelmi munkát, amit tennie kellene - nyilatkozta Giorgia Meloni.