Ismét tüntetnek a sárgamellényesek Párizsban - közel egy év óta ez a 45. tüntetésük. De tüntetnek nem sárgamellényesek is, ők a nyugdíjtörvény ellen, és ezen kívül még van egy klímatüntetés is. Macron szociálisan érzéketlen gazdaságpolitikája miatt ismét rendkívül feszült a helyzet Franciaországban. A rendőri erőszak ma sem maradt el, Párizsban könnygázzal oszlatták a tüntető tömeget. 120 embert pedig bevittek. A tömegben a Figaro észrevette a nagy francia színészt, Lambert Wilsont. Ugyanakkor szélsőbaloldali anarchisták is készülnek, azaz arra lehet számítani, hogy ismét autókat fognak felgyújtani és üzleteket semmisítenek meg. Délután kiderült: nem volt alaptalan a feltételezés, két üzletet is felgyújtottak. Klímatüntetők pedig egy bankot. CIKKÜNKET FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK.

Ma újabb sárgamellényes tüntetést tartanak Párizsban. A tüntetés oka alapvetően Macron megszorító gazdaságpolitikája. A "rendszer elleni menet" névre keresztelt nagyszabású megmozdulásra a francia rendőrség óriási erőkkel készült, összesen 7500 rendőrt rendeltek ki.

Sárgamellényes tüntető a rendőrök gyűrűjébenForrás: AFP/Lucas Barioulet

Ahogy azt várni lehetett, a tüntetést ezúttal sem tudta kezelni a francia rendőrség, amely könnygázos oszlatásba és erőszakba torkollt.

Ismét könnygázzal oszlattakForrás: AFP/Lucas Barioulet

A Le Figaro szerint legalább száz tüntetőt vittek be.

A BBC-nek megszólalt egy, a megszorítások miatt tüntető ember, aki azt mondta, hogy az igazságtalanság miatt vonult utcára.

Ugyanakkor aggódik a sárgamellényesekről kialakult kép miatt is, mert a tüntetők többsége békés céllal érkezett.

Közel egy éve van szinte minden hétvégén Macron-ellenes tüntetésForrás: AFP/Lucas Barioulet

Azonban hiába a tüntetők békés hangulata, a kivezényelt, elrettentő erejű rendőrség erőszakos fellépése ezt ellehetetleníti.

A Reuters azt írja, hogy a városban 30 metrómegállót zártak le.

7500 rendőrt vezényeltek ki a tüntetésreForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A tüntetés egybeesik a kulturális örökség napjával és egy éghajlatvédelmi rendezvénnyel. A Le Figaro egy közel kétperces videót is közzétett, amelyen (erőszakos tüntetőket mutató jelenetek mellett) látszik a rendőrök feltűnő agresszivitása is.

Délután 3 óra körül a Boulevard Saint-Michelen (az 1968-os tüntetések egyik jelképes helyszínén) a Le Figaro tudósítása szerint a klímatüntetők felgyújtottak egy bankot. 

A BFM TV úgy tudja, hogy már két üzletet is felgyújtottak. Egy másik hírtelevízió úgy tudja, hogy - ahogy a korábbi hasonló esetekben - szélsőbaloldali anarchisták voltak.

Késő délután klímatüntetők elfoglaltak egy Szajna-hídat Párizs keleti részén. Majd este 6 óra után Bercy-nél (itt van a pénzügyminisztérium) megjelentek a feketeruhás szélsőbaloldali anarchisták is és újabb harc kezdődött a rendőrökkel. Az anarchisták dobálták a rendőröket, a rendőrök könnygázzal válaszoltak.