Politikai befolyásra törnek a klímahisztéria liberális vezetői

Berlin, 2019. szeptember 20. "Mentsük meg a Földet, csak ezen a bolygón van Nutella" jelentésű transzparens az éghajlatváltozás ellen meghirdetett környezetvédelmi demonstráción Berlinben 2019. szeptember 20-án. A Global Strike 4 Climate jelszóval meghirdetett tüntetéseken világszerte milliók vesznek részt és azonnali intézkedéseket követelnek a klímaváltozás megakadályozásáért és a környezetszennyezés megállításáért. MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vágólapra másolva!
Tízezreket, főként az iskolából kimaradó diákokat vitt ki a világ városainak utcáira pénteken a „klímakatasztrófa megelőzése" nevében a Fridays for Future nevű civil szervezet. A balliberális mozgalomnak, amely egyre nyíltabban tör politikai ambíciókra, immár arca is van: egy beteg svéd diáklány és egy hajóskapitány, aki ellen embercsempészet miatt büntetőjogi eljárás folyik Olaszországban - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Ausztráliától Németországon és Nagy-Bitannián át az Egyesült Államokig a világ számos városának forgalmát bénította meg vagy lassította le az a tüntetéssorozat, amit a Fridays for Future nevű zöldszervezet szervezett pénteken. Túlnyomórészt az iskolából kimaradó diákok és a munkahelyükről hiányzó szüleik vettek részt a demonstrációs menetekben, amelyeknek célja volt az is, hogy vasúti pályaudvarokat foglaljanak el, illetve megbénítsák egyes városok tömegközlekedését.

"Mentsük meg a Földet, csak ezen a bolygón van Nutella" jelentésű transzparens az éghajlatváltozás ellen meghirdetett környezetvédelmi demonstráción Berlinben 2019. szeptember 20-án Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A hangoskodó, kerékpárokkal utcákat elbarikádozó tüntetők olyan hangzatos szlogeneket írtak transzparenseikre, mint a „Klímaigazság", vagy a „Mentsük meg a Nutella-bolygót". A német fővárosban, Berlinben három szélsőséges tüntető jelképesen felakasztotta magát a Brandenburgi kapu előtt. A magyar fővárosban, Budapesten több tucat tiltakozó feküdt le a kőre és tettette magát percekig halottnak a forgalmas Széll Kálmán téren. Amszterdamban művérrel borították be magukat a demonstrálók.

Forrás: V4NA/Meszaros Diana

Az egyre extrémebben megnyilvánuló környezetvédők mozgalmának immár arca is van. Az egyik az Asperger-szindrómás svéd diáklány, Greta Thunberg, aki pénteken Barack Obama volt amerikai elnökkel találkozott és beszédet mondott az amerikai képviselőházban. „Ha önök abba a kis csoportba tartoznak, akik fenyegetve érzik magukat tőlünk [a tüntetők miatt], akkor rossz hírem van az önök számára, ez ugyanis csak a kezdet" – fenyegetőzött Thunberg a kongresszusi beszédében.

A klímaaktivisták másik arca a német Sea Watch 3 nevű NGO-hajó kapitánya, Carola Rackete, aki ellen jelenleg bírósági eljárás folyik Olaszországban, mert júniusban a Földközi-tengerről felvett illegális migránsokat szállított egy EU-tagország területére. Rackete pénteken a Fridays for Future közlése szerint 270 ezer (a berlini rendőrség becslése szerint 100 ezer) ember előtt tartott beszédet a Brandenburgi kapunál.

„Ez egyre fájdalmasabb. Mit keres még itt ez az embercsempész? Börtönben lenne a helye" – nyilvánított véleményt Peter Posse német fizikus a Twitteren, aki jelen volt a berlini megmozduláson. A magukat klímavédőknek nevező tüntetők célja egyre világosabb: politikai befolyásra törnek, hogy beavatkozhassanak a világgazdasági folyamatokba. Németországban ennek táptalaja is van, az ARD televízió Deutschlandtrend című felmérése szerint ugyanis a berliniek 40 százaléka szerint a környezetvédelmi kérdések előbbre valók, mint a gazdaság megfelelő működését célzó intézkedések.

Forrás: V4NA

A hétfőn kezdődő New York-i ENSZ-klímacsúcsra készülő Angela Merkel kancellár a berlini tüntetéssel egy időben bejelentette, hogy a szövetségi kormány milyen klímavédelmi intézkedéseket tervez bevezetni Németországban. Az intézkedéscsomagba tartozik a fosszilis tüzelőanyagok (benzin és gázolaj) árának drágítása, az autóval ingázók adójának emelése, valamint az új olajradiátorok beszerelési tilalma 2026-tól. A német kormány az úgynevezett szennyezési kvóták vállalatoknak történő eladása révén 2025 végéig drasztikusan, mintegy 40 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást is.

Forrás: V4NA

Áder János magyar köztársasági elnök pénteken arról beszélt, az Európai Unió 28 országának éves kibocsátása 2017-ben annyi volt, amennyit Kína valamivel több mint egy nap alatt a légkörbe bocsátott. Felhívta a figyelmet, hogy Magyarország a világ károsanyag-kibocsátásának 137 ezredrészét adja, az Európai Unió kibocsátásának pedig csak 1 százalékát, míg az egész EU a világ CO2-kibocsátásának nem egészen 10 százalékát. A köztársasági elnök szerint Magyarországon 2030-ra az áramtermelés több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet. Ennek egyik alapfeltétele, hogy megépüljön a Paks 2 atomerőmű.