V4NA: Üldöztetésben és félelemben élnek a konzervatívok Észak-Macedóniában - videó

Zaev Soros
Vágólapra másolva!
Üldöztetés és félelem, ez jellemezi Észak-Macedóniát Zoran Zaev kormányra kerülése óta, mondta el a V4NA-nak a Cvetin Chilimanov konzervatív újságíró és aktivista, az észak-macedón Stop Operation Soros nevű civil szervezet elnöke. Chilimanov beszélt arról is, hogy a baloldal az elmúlt években folyamatosan aláásta az ország szuverenitását, annak ellenére, hogy a macedónok két választáson is egyértelműen kifejezték akaratukat. Kiemelte, a korrupciós főügyész, Katica Janeva letartóztatásával remélhetően lassan megváltozik "ez az elviselhetetlen helyzet" - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A Stop Operation Soros több, már létező mozgalomból nőtte ki magát 2017-ben. Ekkor már számos újságíró és aktivista kísérte figyelemmel azt, hogy

Soros György az alapítványain keresztül hogyan támogatja a baloldali szervezeteket Macedóniában.

- mondta el a V4NA-nak a szervezet alapítója és elnöke, jobboldali, konzervatív újságíró és aktivista Cvetin Chilimanov.

Chilimanov kifejtette, akkor döntöttek úgy, hogy hivatalos formát adnak szerveződésüknek, amikor már elkerülhetetlen volt, amikor ezek a csoportok alá akarták aknázni a 2016-os választás legitim eredményét. A választást a konzervatívok nyerték, de a nemzetközi nyomás és Soros szervezetének nyomására a VMRO-DPMNE-t és Nikola Gruevski miniszterelnököt eltávolították a hatalomból.

Ekkor és a következő időszakban a szervezet próbálta felhívni a nemzetközi figyelmet arra, hogy mi történik Macedóniában.

Jelentéseket írtak amerikai véleményformálóknak és kongresszusi képviselőknek, európai politikusoknak, mozgalmaknak és pártoknak.

A konzervatív oldal elleni támadás azonban olyan mértékű volt, hogy a Soros-barát szocialistáknak sikerült hatalomra kerülnie - mondta el az újságíró-aktivista.

Ezután több konzervatív vezetőt és aktivistát tartóztattak le kétes vádakkal, újságíróknak és több száz állampolgárnak kell szembenéznie retorziókkal Macedóniában.

emelte ki Chilimanov.

Elmondása szerint miután Zoran Zaev megalakította a kormányát, olyan embereknek adott megbízást, akikkel kapcsolatban az általuk alapított szervezet rámutatott, hogy a Soros Alapítvány pénzeli őket.

Mindenre rámutattunk az itt zajló üldöztetésekkel kapcsolatban, rámutattunk a különleges ügyész Katica Janevára is, akit ezek a szervezetek felhasználtak. A baloldal felhasználta, hogy vád alá helyezzék a konzervatívokat és börtönbüntetésre ítéljék őket, többek közt a volt miniszterelnököt, Nikola Gruevskit is.

Katica Janevát az elmúlt hetekben fosztotta meg ügyészi hivatalától az észak-macedón parlament és az Ügyészek Tanácsa, miután augusztus óta előzetes letartóztatásban tartják vesztegetés megalapozott gyanúja miatt.

Végső soron mindaz, ami Macedóniában történt, és ami miatt mi is felemeltük a szavunk, azért van, mert mindegy, hogy ezek a baloldali szervezetek mennyire hangoztatják, hogy tisztelik a jogállamot, az igazságot keresik, stb. valójában a konzervatívokat akarták támadni, amit mi mindig is mondtunk.

A baloldal el akarta távolítani Macedónia konzervatív kormányát, hogy alááshassák Macedónia szuverenitását,

jelentette ki a V4NA-nak a Stop Operation Soros szervezet elnöke.

Hozzátette, ez részben sikerült is nekik: „A macedónok kénytelenek voltak megváltoztatni az országuk nevét, példátlan módon Görögország utasítására, külföldi utasításra; a történelmünk átírására kényszerítik a macedónokat, ott tartunk, hogy el kell fogadnunk Görögország és más országok történelmi narratíváját, fel kell adnunk Macedóniát mint nemzetállamot; az etnikai kisebbségek pedig kiváltságos helyzetben vannak az országban.

Chilimanov kiemelte: A macedónok, becsületükre legyen mondva, ez ellen szavaztak 2016-ban a választásokon, és

Annak ellenére, hogy a macedónok egyértelműen a jobboldalra voksoltak 2016-ban, a névváltoztatás ellen szavaztak 2018-ban, ránk kényszerítik az akaratukat, de ez tarthatatlan helyzet. Ennek vége lesz, remélhetőleg azzal, hogy letartóztatták az ügyészt, aki üldözte a jobboldaliakat, Gruevskit és a VMRO-DPMNE tisztségviselőit. Remélhetőleg, hamarosan megváltozik ez az elviselhetetlen helyzet.

A Cvetin Chilimanovval készült teljes interjú mp4 formátumban letölthető innen.