Üldöztetés és félelem, ez jellemezi Észak-Macedóniát Zoran Zaev kormányra kerülése óta, mondta el a V4NA-nak a Cvetin Chilimanov konzervatív újságíró és aktivista, az észak-macedón Stop Operation Soros nevű civil szervezet elnöke. Chilimanov beszélt arról is, hogy a baloldal az elmúlt években folyamatosan aláásta az ország szuverenitását, annak ellenére, hogy a macedónok két választáson is egyértelműen kifejezték akaratukat. Kiemelte, a korrupciós főügyész, Katica Janeva letartóztatásával remélhetően lassan megváltozik "ez az elviselhetetlen helyzet" - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Stop Operation Soros több, már létező mozgalomból nőtte ki magát 2017-ben. Ekkor már számos újságíró és aktivista kísérte figyelemmel azt, hogy Soros György az alapítványain keresztül hogyan támogatja a baloldali szervezeteket Macedóniában.Befolyásuk volt és van a macedón politikára, a bíróságra, megpróbálnak befolyásolni bírókat, ügyészeket, képviselőket, a bürokráciát- mondta el a V4NA-nak a szervezet alapítója és elnöke, jobboldali, konzervatív újságíró és aktivista Cvetin Chilimanov.

Chilimanov kifejtette, akkor döntöttek úgy, hogy hivatalos formát adnak szerveződésüknek, amikor már elkerülhetetlen volt, amikor ezek a csoportok alá akarták aknázni a 2016-os választás legitim eredményét. A választást a konzervatívok nyerték, de a nemzetközi nyomás és Soros szervezetének nyomására a VMRO-DPMNE-t és Nikola Gruevski miniszterelnököt eltávolították a hatalomból. Pedig világos volt, hogy ez a párt nyerte a választásokat, ezt választották az emberek.

Ekkor és a következő időszakban a szervezet próbálta felhívni a nemzetközi figyelmet arra, hogy mi történik Macedóniában. Jelentéseket írtak amerikai véleményformálóknak és kongresszusi képviselőknek, európai politikusoknak, mozgalmaknak és pártoknak.A konzervatív oldal elleni támadás azonban olyan mértékű volt, hogy a Soros-barát szocialistáknak sikerült hatalomra kerülnie - mondta el az újságíró-aktivista.

Ezután több konzervatív vezetőt és aktivistát tartóztattak le kétes vádakkal, újságíróknak és több száz állampolgárnak kell szembenéznie retorziókkal Macedóniában. Sőt, Magyarország, Svédország és Görögország legfelsőbb bíróságai is hoztak olyan ítéleteket, miszerint a konzervatív politikusokat és aktivistákat üldözi a Soros által vezetett, Soros-barát kormány- emelte ki Chilimanov.

Elmondása szerint miután Zoran Zaev megalakította a kormányát, olyan embereknek adott megbízást, akikkel kapcsolatban az általuk alapított szervezet rámutatott, hogy a Soros Alapítvány pénzeli őket.

Több tucat személyt és szervezetet neveztünk meg, amelyekről később kiderült, hogy Sorosnak dolgoztak, Soros pénzelte őket, és aztán bekerültek Zoran Zaev szocialista vezetésű kormányába. Mindenre rámutattunk az itt zajló üldöztetésekkel kapcsolatban, rámutattunk a különleges ügyész Katica Janevára is, akit ezek a szervezetek felhasználtak. A baloldal felhasználta, hogy vád alá helyezzék a konzervatívokat és börtönbüntetésre ítéljék őket, többek közt a volt miniszterelnököt, Nikola Gruevskit is.

Katica Janevát az elmúlt hetekben fosztotta meg ügyészi hivatalától az észak-macedón parlament és az Ügyészek Tanácsa, miután augusztus óta előzetes letartóztatásban tartják vesztegetés megalapozott gyanúja miatt.

Végső soron mindaz, ami Macedóniában történt, és ami miatt mi is felemeltük a szavunk, azért van, mert mindegy, hogy ezek a baloldali szervezetek mennyire hangoztatják, hogy tisztelik a jogállamot, az igazságot keresik, stb. valójában a konzervatívokat akarták támadni, amit mi mindig is mondtunk. A baloldal el akarta távolítani Macedónia konzervatív kormányát, hogy alááshassák Macedónia szuverenitását,jelentette ki a V4NA-nak a Stop Operation Soros szervezet elnöke.

Hozzátette, ez részben sikerült is nekik: „A macedónok kénytelenek voltak megváltoztatni az országuk nevét, példátlan módon Görögország utasítására, külföldi utasításra; a történelmünk átírására kényszerítik a macedónokat, ott tartunk, hogy el kell fogadnunk Görögország és más országok történelmi narratíváját, fel kell adnunk Macedóniát mint nemzetállamot; az etnikai kisebbségek pedig kiváltságos helyzetben vannak az országban.

Chilimanov kiemelte: A macedónok, becsületükre legyen mondva, ez ellen szavaztak 2016-ban a választásokon, és 2018-ban a népszavazáson, de valahányszor az itt élő emberek ítéletet mondanak a baloldal fölött, összefognak az európai politikusok, az amerikai diplomaták, a macedón egyetemi körökbe beágyazódott Soros-hálózat, a bírói kar, a rendőrség, hogy megváltoztassák a nép akaratát.

Annak ellenére, hogy a macedónok egyértelműen a jobboldalra voksoltak 2016-ban, a névváltoztatás ellen szavaztak 2018-ban, ránk kényszerítik az akaratukat, de ez tarthatatlan helyzet. Ennek vége lesz, remélhetőleg azzal, hogy letartóztatták az ügyészt, aki üldözte a jobboldaliakat, Gruevskit és a VMRO-DPMNE tisztségviselőit. Remélhetőleg, hamarosan megváltozik ez az elviselhetetlen helyzet.

A Cvetin Chilimanovval készült teljes interjú mp4 formátumban letölthető innen.