Saját polgáraik helyett migránsoknak ad lakást a svéd önkormányzatok fele

Svédországi, migránsok lakta városrész, Malmö, 2015
Refugees sleep outside the entrance of the Swedish Migration Agency's arrival center for asylum seekers at Jagersro in Malmo, Sweden, early November 20, 2015. The day before, 600 refugees arrived in Malmo within 3 hours and the Swedish Migration Agency said in a press statement that they no longer can guarantee accommodation for all asylum seekers. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / STIG-AKE JONSSON +++ SWEDEN OUT +++ (Photo by STIG-AKE JONSSON / TT NEWS AGENCY / AFP)
Vágólapra másolva!
Svédországban az önkormányzatok fele hamarabb biztosít lakhatást bevándorlóknak, mint az őslakosoknak, ezért Stockholmban már 636 ezren vannak a bérlakásra várók listáján - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

"Úgy véljük, ezeknek az embereknek lehetővé kellene tenni, hogy maradjanak. Hisszük, hogy a bentlakók és a társadalom számára is hasznos lenne, ha ezzel segítenénk az integrációjukat" - ezzel érvelt a migránsok ingyenlakáshoz juttatása mellett Emmali Jansson, a svéd "Környezetpárt, a zöldek” (MP) göteborgi képviselője. A kérdés azért merült fel, mert a következő években a svédországi Göteborgban 2700 migráns négyéves átmeneti lakásbérleti szerződése jár le, amely komoly problémát okozhat a jövőben a svéd államnak és az önkormányzatoknak. A jelenlegi gyakorlat szerint

  • az ingyenes lakhatási lehetőséget az állam biztosítja integrációs támogatásként,
  • lejárata után a bevándorlóknak el kell hagyniuk a szociális lakásokat és saját bérelt ingatlant kell szerezniük.

A zöldpárti politikus még ezt is túl kevésnek találta, és ennek érdekében azt a javaslatot tette, miszerint a jelenleg is bentlakó migránsoknak adják át végleges lakóhelyként a kiutalt lakásokat, az újonnan érkezettek pedig kapjanak új lakásokat. Tökéletesen jellemzi a nyugat-európai viszonyokat, hogy a migránspárti felvetéssel a kereszténydemokraták is egyetértenek, egyik képviselőjük, Elisabet Lann szerint jó lenne, ha a gyermekes családoknak járna a lakás.

Svédországban a svédek elé helyezik a bevándorlók érdekeit a lakáskiutalásoknál Forrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

Mindez azért is furcsa, mert az ingatlanhiány egyre komolyabb gondot okoz Svédországban, a jelenség számos svéd családot is érint. A Svéd Lakásügyi, Építési- és Tervezési Igazgatóság júniusi jelentése szerint a területi önkormányzatok felénél

a lakáskiutalások során mégis a migránsok élveznek elsőbbséget a helyi lakosokkal szemben.

A svéd fővárosban tavaly decemberben rekordot döntött a lakásvárólista hossza, 636 ezren vártak 85 bérlakásra.