Svédországban az önkormányzatok fele hamarabb biztosít lakhatást bevándorlóknak, mint az őslakosoknak, ezért Stockholmban már 636 ezren vannak a bérlakásra várók listáján - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

"Úgy véljük, ezeknek az embereknek lehetővé kellene tenni, hogy maradjanak. Hisszük, hogy a bentlakók és a társadalom számára is hasznos lenne, ha ezzel segítenénk az integrációjukat" - ezzel érvelt a migránsok ingyenlakáshoz juttatása mellett Emmali Jansson, a svéd "Környezetpárt, a zöldek” (MP) göteborgi képviselője. A kérdés azért merült fel, mert a következő években a svédországi Göteborgban 2700 migráns négyéves átmeneti lakásbérleti szerződése jár le, amely komoly problémát okozhat a jövőben a svéd államnak és az önkormányzatoknak. A jelenlegi gyakorlat szerint  

  • az ingyenes lakhatási lehetőséget az állam biztosítja integrációs támogatásként,
  • lejárata után a bevándorlóknak el kell hagyniuk a szociális lakásokat és saját bérelt ingatlant kell szerezniük.

A zöldpárti politikus még ezt is túl kevésnek találta, és ennek érdekében azt a javaslatot tette, miszerint a jelenleg is bentlakó migránsoknak adják át végleges lakóhelyként a kiutalt lakásokat, az újonnan érkezettek pedig kapjanak új lakásokat. Tökéletesen jellemzi a nyugat-európai viszonyokat, hogy a migránspárti felvetéssel a kereszténydemokraták is egyetértenek, egyik képviselőjük, Elisabet Lann szerint jó lenne, ha a gyermekes családoknak járna a lakás.

Svédországban a svédek elé helyezik a bevándorlók érdekeit a lakáskiutalásoknálForrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

 Mindez azért is furcsa, mert az ingatlanhiány egyre komolyabb gondot okoz Svédországban, a jelenség számos svéd családot is érint. A Svéd Lakásügyi, Építési- és Tervezési Igazgatóság júniusi jelentése szerint a területi önkormányzatok felénél

a lakáskiutalások során mégis a migránsok élveznek elsőbbséget a helyi lakosokkal szemben. A svéd fővárosban tavaly decemberben rekordot döntött a lakásvárólista hossza, 636 ezren vártak 85 bérlakásra.