Egyre több migránsra számítanak a szlovénok

2019.09.23. 20:15

A tél beállta előtt nőni fog a határsértések száma, de az illegális migráció nem ölt olyan méreteket, mint 2015-2016-ban - jelentette ki Bostjan Poklular szlovén belügyminiszter a parlamentben képviselői kérdésre válaszolva.

Bostjan Poklular kiemelte: a szlovén rendőrök hatékonyan védik a határokat.

Ebben az évben már 11 300 illegális határsértőt tartóztattak fel és 324 migránscsempészt vettek őrizetbe, akik közül 290-en külföldi állampolgárok voltak - mondta, hozzátéve: Szlovénia további szakaszokon épít kerítést Horvátországgal közös határán, videomegfigyelő rendszert telepít, és száz új rendőri állást hirdet meg a hónap végéig.

Migránsok vonulnak Szlovéniában. A kép illusztráció.Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

Ellenzéki képviselők a kormánytól a védelmi törvény 37. cikkelyének életbe léptetését követelték, amely további hatáskörökkel ruházná fel a hadsereget.

Poklular szerint a kormány figyelemmel kíséri a helyzetet, és amennyiben szükség lesz rá, aktiválják a jogszabályt.

Eközben a szlovén hadsereg közleményt adott ki, amelyben azt írta: fokozzák tevékenységüket, és két alakulatot küldenek a határokra, azt azonban nem közölték, azok hány katonából állnak majd.

Eddig a katonák több mint 54 ezer önálló őrjáraton vettek részt, segítettek a határkerítés felépítésében és a pilóta nélküli repülőgépek irányításában - olvasható a közleményben.

A katonaság ezen felül az idén többször is segítette a rendőrök munkáját. Májusban és júliusban 70 fővel megnövelték létszámukat - tették hozzá.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal lezárása óta a migránsok más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

Mára Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedékkérelmet kérni. Az illegális határátlépőket a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkeztek.