Az EU főtárgyalója elégedetlen a brexit kapcsán az új brit javaslatokkal

2019.09.23. 20:25

Elégedetlen a brit európai uniós tagság megszüntetéséről zajló tárgyalások EU-s vezetője a kiválási szerződés módosítására tett új brit javaslatokkal - erről beszélt többek között Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója Berlinben.

A francia politikus Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy London új javaslata nem nyújt kellő alapot a megállapodáshoz arról, hogy miként kerüljék el a fizikai ellenőrzést a brexit utáni egyetlen szárazföldi vámhatáron, az EU-hoz tartozó Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határon.

Michel BarnierForrás: AFP/John Thys

Mint mondta, nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi brit felfogás alapján miként lehetne "jogilag működőképes" megoldást találni, amely megfelel a kérdésről a kiválási szerződésben rögzített úgynevezett tartalékmegoldás (backstop) valamennyi céljának.

Az EU továbbra is nyitott a tárgyalásokra, de >>a brit térfélen pattog a labda<<, Londonnak kell megoldást találni a backstop körüli gondokra - közölte Michel Barnier.

Hasonlóan fogalmazott Heiko Maas is, a német diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy az új brit javaslatokból nem bontakozik ki jogilag kifogástalan és a gyakorlatban megvalósítható megoldás.

A brit kormány múlt héten nyújtott be írásbeli javaslatokat az EU és az Egyesült Királyság között megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződés módosítására.

London szerint a javaslatok esélyt kínálnak egy olyan új megállapodásra a brexit feltételrendszeréről, amelyben nem szerepel a backstop.

A backstop-mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha - illetve amíg - nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását.

Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint az EU egységes belső piacának és vámuniójának integritása miatt szükséges ez a megoldás, mivel a 499 kilométeres ír-északír határ lesz a brexit után az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára.

London mereven ellenzi a backstop-záradékot, és alternatív megoldásokat kíván, arra hivatkozva, hogy az EU a backstop révén a brexit után is ellenőrzést gyakorolhat az Egyesült Királyság felett.