Szijjártó Péter: Magyarország épít az erős kétoldalú kapcsolataira az Egyesült Államokkal

2019.09.23. 20:01

Magyarország épít az Egyesült Államokkal fenntartott, nagyon erős kapcsolataira, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök májusi találkozójának eredményeire és a Magyarországra települt amerikai vállalatok jelentette sikertörténetre - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, az Európai Politikai Elemzések Központjában (CEPA) a transzatlanti kapcsolatok erősítésének lehetőségeivel foglalkozó konferencián.

A visegrádi országok kormányainak képviselőivel folytatott kerekasztal-beszélgetésen felszólalva a magyar diplomácia vezetője hozzátette: az Egyesült Államok is szerepet játszott abban, hogy Magyarország a legnagyobb gazdasági növekedést érte el az Európai Unióban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az Európai Politikai Elemzések Központjában (Center for European Policy Analysis, CEPA) rendezett panelbeszélgetésen Washingtonban 2019. szeptember 23-án.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Kitért arra, hogy - mint azt a májusi csúcstalálkozón is megállapították - Washington és Budapest politikájában számos közös pont található.

Mindketten az egyik legfontosabb feladatnak tekintik a saját állampolgáraik és országuk megvédését, továbbá fenntartják a jogot annak eldöntésére, hogy ki léphet be az országba, kikkel akarnak együtt élni. Mindkét ország jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében is, hogy meg tudja védeni a határait.

Kérdésekre válaszolva Szijjártó Péter hangoztatta, hogy Magyarország tiszteletben tartja az Európai Unió által vallott közös értékeket.

Mint mondta, a magyar kormány a kölcsönös tiszteletre alapozza a külpolitikáját. Minden ország nemzeti érdekeit tiszteletben kell tartani az új világrendben, és ez várható el Magyarországgal szemben is - hangsúlyozta.

Leszögezte, hogy a kelet-nyugati együttműködés erősödése egész Európa érdeke.

Mint közölte a külgazdasági és külügyminiszter, az Orbán-Trump találkozón is téma volt a közép- és kelet-európai térség szerepe a nemzetközi együttműködésben, így a transzatlanti kapcsolatokban.Megemlítette, hogy mindkét ország fontosnak tartja felemelni szavát a keresztény közösségek üldöztetése ellen számos konfliktustérségben.

A panelbeszélgetést vezető Edward Lucas, a CEPA alelnöke kiemelte, hogy az amerikai-magyar csúcstalálkozó az egész közép-európai régió számára fontos eredményeket hozott.Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy az Oroszországot sújtó nemzetközi szankciók ellenére számos nyugati ország növelte kereskedelmét Oroszországgal.

Az energiabeszerzés többágúvá tételének, diverzifikálásának esetében pedig az uniós és amerikai partnerek is adósak az alternatívák megteremtésének segítésével - fűzte hozzá.

Kitért a magyar miniszter a Három Tenger Kezdeményezésre is, amelynek célja, hogy az Európai Unió stratégiájával megegyező közös infrastrukturális fejlesztéseket hajtsanak végre a Balti-, az Adriai és a Fekete-tenger térségében.

Hangoztatta, hogy ennek az együttműködésnek is elsősorban akkor van értelme, ha tettek követik a szép szavakat.

Ukrajnával kapcsolatban Szijjártó Péter az mondta, hogy Magyarország bizakodóan tekint az új ukrán elnökkel folytatott együttműködésre, de tetteket vár Kijevtől. Az előző ukrán vezetés számos jogot elvett a magyaroktól, köztük csorbította az anyanyelvhasználat jogát - tette hozzá.

Leszögezte, hogy a magyar kormány nem kér pótlólagos jogokat számukra, csak azt, hogy a korábbiakat adják vissza.

KAPCSOLÓDÓ CIKK