A bevándorláspárti erők titkos tárgyalásokat folytattak a migránskvótáról

uniós termékek, Európai Unió, Európai Unió zászló
Vágólapra másolva!
Az uniós tagállamok belügyminiszterei ma tárgyalnak Máltán a migrációs probléma kezelésének lehetőségeiről. A júliusban tartott informális miniszteri csúcson Helsinkiben is előkerült a nyugati országok által támogatott kötelező kvóta szerinti elosztás, amit Németország és Franciaország kezdeményezett, de a közép-európai országok, valamint Málta és az akkor még bevándorlásellenes  Olaszország ellenállásával a felvetés meghiúsult. Sajtóhírek szerint viszont a kvótaterv teljesítésében érdekelt országok diplomatái július óta „titkos tárgyalásokat" folytattak a Földközi-tengeren érkező migrációról, aminek eredménye a mai találkozón csúcsosodhat ki. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonban világossá tette, hogy Magyarország továbbra sem hajlandó elfogadni semmiféle kötelező betelepítési kvótarendszert.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy újabb fordulóponthoz érkezhet a bevándorlást pártoló és az azt ellenző európai vezetők közötti vita Máltán, ahol

az unió belügyminiszterei a migráció kérdéséről tárgyalnak.

A mai tárgyalás előzménye, hogy még júliusban, Helsinkiben tartották a miniszterek informális csúcstalálkozóját, ahol szintén szó esett a migrációról. A bevándorlók unión belüli szétosztását akkor Németország és Franciaország kezdeményezte, azonban a megbeszélések kudarcba fulladtak mind a Helsinkiben tartott találkozón, mind három nap múlva Párizsban.

A nyugati elképzeléseknek ellenálltak a közép-európai országok, valamint Málta és Olaszország is.
Matteo Salvini, akkori jobboldali olasz belügyminiszter azt kifogásolta, hogy Olaszországnak kötelező beengednie kikötőibe a migránsokat kimenekítő hajókat, amiben Málta is egyetértett, azonban a bevándorlók kvóta szerinti elosztását mindkét ország támogatta. Megállapodás ugyan nem született, de sajtóhírek szerint

a kvótarendszer teljesítésében érdekelt országok diplomatái július óta „titkos tárgyalásokat" folytattak a háttérben.

Erről a La Stampa olasz napilap számolt be, amely szerint a Németország és Franciaország közötti tárgyalásokon a Földközi-tengeren érkező migráció volt napirenden, ami most a máltai találkozón csúcsosodik ki. A tárgyalásokat befolyásolja, hogy időközben új baloldali kormány alakult Olaszországban. A szeptember 13-án megszavazott Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) alkotta új kormány nem sokat várt, első dolga volt rábólintani a kvótatervre.

Forrás: Shutterstock

A mai máltai találkozón az uniós belügyminiszterek egy

dönthetnek majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonban előzetesen elmondta, hogy

Magyarország továbbra sem hajlandó elfogadni semmiféle kötelező betelepítési kvótát, és továbbra is a határok védelmét tartja első számú feladatának.

Hozzátéve: A magyar kormánynak vissza kell majd vernie minden egyes ezzel ellentétes kísérletet.