A bevándorláspárti erők titkos tárgyalásokat folytattak a migránskvótáról

2019.09.23. 12:37

Az uniós tagállamok belügyminiszterei ma tárgyalnak Máltán a migrációs probléma kezelésének lehetőségeiről. A júliusban tartott informális miniszteri csúcson Helsinkiben is előkerült a nyugati országok által támogatott kötelező kvóta szerinti elosztás, amit Németország és Franciaország kezdeményezett, de a közép-európai országok, valamint Málta és az akkor még bevándorlásellenes  Olaszország ellenállásával a felvetés meghiúsult. Sajtóhírek szerint viszont a kvótaterv teljesítésében érdekelt országok diplomatái július óta „titkos tárgyalásokat" folytattak a Földközi-tengeren érkező migrációról, aminek eredménye a mai találkozón csúcsosodhat ki. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonban világossá tette, hogy Magyarország továbbra sem hajlandó elfogadni semmiféle kötelező betelepítési kvótarendszert.

A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy újabb fordulóponthoz érkezhet a bevándorlást pártoló és az azt ellenző európai vezetők közötti vita Máltán, ahol 

az unió belügyminiszterei a migráció kérdéséről tárgyalnak. 

A mai tárgyalás előzménye, hogy még júliusban, Helsinkiben tartották a miniszterek informális csúcstalálkozóját, ahol szintén szó esett a migrációról. A bevándorlók unión belüli szétosztását akkor Németország és Franciaország kezdeményezte, azonban a megbeszélések kudarcba fulladtak mind a Helsinkiben tartott találkozón, mind három nap múlva Párizsban.

A nyugati elképzeléseknek ellenálltak a közép-európai országok, valamint Málta és Olaszország is.
Matteo Salvini, akkori jobboldali olasz belügyminiszter azt kifogásolta, hogy Olaszországnak kötelező beengednie kikötőibe a migránsokat kimenekítő hajókat, amiben Málta is egyetértett, azonban a bevándorlók kvóta szerinti elosztását mindkét ország támogatta. Megállapodás ugyan nem született, de sajtóhírek szerint 

a kvótarendszer teljesítésében érdekelt országok diplomatái július óta „titkos tárgyalásokat" folytattak a háttérben. 

Erről a La Stampa olasz napilap számolt be, amely szerint a Németország és Franciaország közötti tárgyalásokon a Földközi-tengeren érkező migráció volt napirenden, ami most a máltai találkozón csúcsosodik ki. A tárgyalásokat befolyásolja, hogy időközben új baloldali kormány alakult Olaszországban. A szeptember 13-án megszavazott Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) alkotta új kormány nem sokat várt, első dolga volt rábólintani a kvótatervre. 

Forrás: Shutterstock

A mai máltai találkozón az uniós belügyminiszterek egy 

ideiglenes áthelyezési programról 

dönthetnek majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonban előzetesen elmondta, hogy 

Magyarország továbbra sem hajlandó elfogadni semmiféle kötelező betelepítési kvótát, és továbbra is a határok védelmét tartja első számú feladatának. 

Hozzátéve: A magyar kormánynak vissza kell majd vernie minden egyes ezzel ellentétes kísérletet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK