Itt a kötelező kvóta: az uniós belügyminiszterek elé akarják terjeszteni a javaslatot

2019.09.23. 17:05

Megállapodott a máltai Birgu városában (közismert olasz nevén: Vittoriosa) Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren - a többségében Soros György pénzelte - álcivil szervezetek által bérelt hajókon csempészett migránsok elosztási mechanizmusáról - jelentette be Michael Farrugia máltai belügyminiszter.

A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy „átfogóbb" uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán.

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most születetett megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren feltartóztatott migránsokra összpontosít.

Dimitrisz Avramopulosz, a régi Európai Bizottság (EB) migrációs ügyekért felelős görög biztosa sürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és vegyen részt a - szerinte - szolidaritást igénylő erőfeszítésekben.

Magyarán a Jean-Claude Juncker-féle bukott EB egyik bevándorláspárti tagja ismét a gyakorlatban nem működő kötelező betelepítési kvóta bevezetésére tett javaslatot,

mit sem törődve azzal, hogy az előző kvótát is csak 27 százalékban sikerült teljesíteni.

„Sikerült szabályozást találni egy ideiglenes vészmechanizmusra (...), amely szerintem Olaszországon és Máltán segít" - mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, aki elégedettségét fejezte ki a megállapodással összefüggésben.

Seehofer véleménye alapján, ehhez az együttműködéshez most sikerült kidolgozni a menedékkérő migránsok elosztására vonatkozó eljárások világos szabályait és határidőit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban résztvevő tagállamok számától függ. Ez utóbbi kérdést az uniós belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán tervezik tisztázni - fűzte hozzá a német tárcavezető.

A bajor politikus szerint a máltai megállapodás értelmében a tengeren felvett migránsokat - kivéve a biztonsági kockázatot jelentő személyeket - a partra szállásuktól számított négy héten belül szétosztanák. A befogadó állam lenne ezt követően felelős a migránsokért, illetve a menedékre nem jogosult migránsok hazaszállításáért.

Christophe Castaner francia, Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, Dimítrisz Avramopulosz, az Európai Bizottságnak a migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja, Michael Farrugia máltai, Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere és Horst Seehofer német belügyminiszter sajtótájékoztatót tart a máltai Vittoriosa St. Angelo-erődjébe 2019. szeptember 23-án.Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Seehofer korábban kilátásba helyezte, hogy Németország ideiglenes jelleggel befogadja a tengeren feltartóztatott migránsok negyedét Olaszországból.

A dpa német hírügynökség értesülései alapján, Franciaország szintén ugyanennyi embert vehetne át Olaszországtól, és egyelőre Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban.

Az APA osztrák hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy a megállapodás nemcsak a menekültstátusra jogosultnak tűnők szétosztásáról rendelkezik, hanem a gazdasági bevándorlókat sem zárja ki, akik az észak-afrikai partokról érkező migránsok jelentős részét teszik ki.

Az egyezség viszont más oldalról tartalmaz korlátozásokat. Ugyanis nem rendelkezik azokról a migránsokról, akik önerőből jutnak el az európai partokra, anélkül, hogy álcivil szervezetek, a haditengerészet vagy parti őrség hajói előzőleg felvették volna őket.

Matteo Villa, az ISPI agytröszt migrációs szakértje szerint a megállapodás arra fogja késztetni az olasz parti őrséget és haditengerészetet, hogy több tengeri feltartóztatást végezzen, így növelve az elosztási mechanizmusban való részvételre jogosult migránsok számarányát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK