Vérvörös lett az ég Indonézia egy részén - videó

2019.09.23. 15:18

Az Indonéziát sújtó erdőtüzek miatt vörös lett az égbolt az egyik tartományban hétvégén. Az egyik helyi lakos Jambi tartományban, aki képeket is készített, elmondta, hogy a köd bántja szemét és a torkát is. Az év első nyolc hónapjában már több százezer hektárt égettek fel az országban. Ahogy arról már az Origo is beszámolt, Szumátrán minden eddiginél súlyosabb a légszennyezettség, és ez egy ideig még nem is fog változni. 

Indonéziában az erdőtüzek minden évben füstös ködöt generálnak, amely ellepi az egész délkelet-ázsiai régiót.

Egy meteorológiai szakértő azt mondta a BBC-nek, hogy a szokatlan jelenséget a Rayleigh-szórás okozza.

null

null

Sokan megkérdőjelezték a képek valódiságát, de a készítője megerősítette, hogy a felvételek valódiak, és hétfőn ugyanolyan rosszak voltak a körülmények.

Egy másik képet feltöltő, Zuni Shofi Yatun Nisa is azt mondta, hogy 

ez nem a Mars. Ez Jambi. Nekünk, embereknek tiszta levegőre van szükségük, nem pedig füstre.

null

null

Szakértők szerint a képeket dél körül készíthették, amikor az ég még vörösebbé válik. Ha a nap felettünk van és felnézünk, a nap mentén úgy tűnhet, hogy az ég még vörösebb - magyarázta Koh Tieh Yong, a szingapúri egyetem professzora, hozzátéve, hogy ez a jelenség nem változtatja meg a levegő hőmérsékletét - olvasható a BBC oldalán. 

null

null

Az indonéz nemzeti katasztrófavédelmi ügynökség szerint az év első nyolc hónapjában már mintegy 328 724 hektár földet égettek fel. Ez az irtásos-égetéses művelés a nagyvállalatok és kis gazdálkodók felelőssége, amelyek a terményeiket így próbálják védeni az esetleges betegségektől a földet megtisztítva. Azonban ezek a tüzek gyakran kikerülnek az irányítás alól és továbbterjednek védett erdős területekre is.

Ez a fajta égetéses művelés illegális Indonéziában, de a korrupció és a gyenge kormányzás miatt évek óta folytatják ezt a tevékenységet.