Szijjártó Péter gazdasági együttműködési megállapodást ír alá Nyugat-Virginiában

SZIJJÁRTÓ Péter
Charleston, 2019. szeptember 24. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadást tart a Charlestoni Egyetemen, a nemzetközi üzleti ismeretek (International Business Class) című óráján a Nyugat-Virginiai állam fővárosában, Charlestonban 2019. szeptember 24-én. MTI/KKM/Burger Zsolt
Vágólapra másolva!
Gazdasági együttműködési megállapodást ír alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nyugat-Virginia amerikai állam kormányzójával, Jim Justice-szal.
Vágólapra másolva!

Az állam fővárosában, Charlestonban tartott aláírási ceremóniát megelőzően az MTI-nek nyilatkozva a miniszter kijelentette:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadást tart a Charlestoni Egyetemen, a nemzetközi üzleti ismeretek (International Business Class) című óráján a Nyugat-Virginiai állam fővárosában, Charlestonban 2019. szeptember 24-én. Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

A továbblépéshez azonban szükséges, hogy a kormány az egyes államokkal is jó kapcsolatot építsen ki.

Ennek jegyében írták alá korábban

Indianával és Ohióval is a gazdasági együttműködési megállapodást.

Szijjártó Péter kiemelte: Nyugat-Virginia és a magyar gazdaság közelmúltbeli fejlődési pályája között több hasonlóság van.

Az amerikai államok közül ez tudja felmutatni a leggyorsabb GDP-növekedést, az Európai Unióban pedig Magyarország.

A bátor gazdaságpolitikának köszönhetően mindketten foglalkoztatási rekordokat döntöttek meg az elmúlt esztendőkben, és sorra haladták meg saját exportrekordjaikat is.

A miniszter tájékoztatása szerint Magyarország számára két területen kiemelten jelentős a gazdasági együttműködés.

Ebben az iparágban komoly kutatás-fejlesztési is potenciál rejlik, és erre szükség van a magyar gazdaság új dimenzióba történő átállásához is - emelte ki a miniszter. Magyarországon tavaly 18 százalékkal nőtt a vegyipar teljesítménye, az ágazat 97 ezer embert foglalkoztat.

A másik fontos ágazat az infokommunikáció területe.

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Fontos téma az energetika kérdése is.

Közép-Európában ez még mindig kritikus terület, Nyugat-Virginia azonban energetikai csomópontnak számít az Egyesült Államokban: az államközi villamosenergia-exportban első helyen áll, és a földgázipar is komoly méreteket ölt.

Szijjártó Péter Charlestonban előadást tart a helyi egyetemen, egyebek között migrációs témákról, illetve az Európai Unió és Magyarország kapcsolatáról.

A miniszter helyi cégek vezetőivel is tárgyal, köztük a vegyipari Dow Chemical és az elsősorban a védelmi ipar számára szoftvereket fejlesztő Azimuth vállalattal, valamint a gyógyszeripari Mylan céggel. Találkozik a helyi Szent Szív-bazilika tiszteletesével, Donald Higgsszel is.