Csak kedden több mint 600 migráns érkezett a görög szigetekre

2019.09.25. 19:11

Csak kedden 654 migráns jött Törökországból a görög égei-tengeri szigetekre - közölte szerdán a görög polgári védelmi minisztérium.

A szigeteken működő túlzsúfolt befogadóközpontok tehermentesítésére az athéni kormány hétfőn 485 migránst szállíttatott át a szárazföldre.

Migránsok Leszbosz szigetén.Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Ennek ellenére már

csaknem 29 400 illegális bevándorló él Híosz, Leszbosz, Kósz, Lérosz és Számosz szigetein.A görög közszolgálati rádió szerint az EU-török migrációs egyezmény 2016 márciusi hatálybalépése óta nem voltak ennyien.A megállapodás értelmében Görögország visszaküldheti Törökországba a menedékre nem jogosult migránsokat, de az eljárások feldolgozása az ügyintézők hiánya miatt csigalassúsággal halad.

A legsúlyosabb a helyzet a Leszbosz szigetén található Mória befogadóközpontban, ahol jelenleg 12 200 migráns tartózkodik, noha a létesítményt eredetileg 3000 ember ellátására tervezték.

Számoszon sem jobb a helyzet, a 650 ember elszállásolására tervezett helyi befogadóközpontban több mint 5200 migráns tartózkodik.

A szigetek polgármesterei már többször is felhívták a figyelmet a kaotikus állapotokra.Az elmúlt időszakban egyre többen érkeztek a görög partokhoz.

A júliusban hivatalba lépett új görög kormány azt ígérte, hogy felgyorsítja a menekültügyi eljárásokat és csökkenti a szigetekre nehezedő nyomást, Athén pedig egyúttal az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) segítségét kérte.