86 éves korában meghalt Jacques Chirac, egykori francia köztársasági elnök. Orbán Viktor levélben fejezte ki részvétét. Jean-Louis Debré, aki egykor a francia Alkotmányozó Tanács elnöke és Jacques Chirac barátja, harcostársa volt, még 2015-ben írt könyvet Jacques Chirac-ról. A Le Figaro 10 legendás, szállóigévé vált Chirac-idézetet gyűjtött össze Debré nagysikerű, a „Le monde selon Chirac" (A világ Chirac szerint) című könyvéből. Egész Franciaország a nagyszerű elnökre emlékezik, szó szerint kilométeres sorokban várakoztak az emberek, hogy búcsút vegyenek Chiractól az Élysée-palotában. Hétfőre nemzeti gyásznapot hirdettek. 

Jó tanács macskával

Soha ne nyúlj a búvóhelyen levő macskához! - Jacques Chirac szerette vendégeit óvni ezzel az arab közmondással, amelynek értelme az, hogy senki se legyen túlságosan magabiztos.

A vezetőről

Egy főnök azért van, hogy főnök legyen. 1992-ben a Le Figaronak adott nyilatkozatában mondta ezt a híressé vált mondást. 

„Egy fotót kérnék szépen"

„Klik-klak, köszönöm Kodak." Chirac ezt fényképezés közben mondogatta.

„Varázsló"

„Pszíííít" és „Abrakadabráskodás" - ezeket a fordulatokat használta egy televíziós vitában az RPR (Chirac alapította jobbközép, konzervatív párt) pénzügyeit firtató kérdésekre.

Diplomácia

„Nem exportálhatunk demokráciát egy páncélozott járműben" ezt az iraki háború kritikájaként fogalmazta meg, forrása Jean-Pierre Raffarin, aki Chirac miniszterelnöke volt 2002-2005 között.

Huncutság

Igyunk hát asszonyainkra, lovainkra, na, és azokra, akik felkapaszkodnak rájuk.

Az 1992-ből származó, mondhatni sikamlós mondását valószínűleg az 1956-57-es katonai szolgálata alatt hallotta, amelyet a saumuri lovas iskolában töltött.

Klisék

„Természetesen baloldali vagyok, choucroute-ot eszem (a magyar töltött káposztához és csülökhöz hasonlító, elszászi étel) és sört iszom rá." Ezt az 1995-ös kampányban mondta, a baloldali Libération napilapnak adott interjújában. 

Örökösök

A De Gaulle nélküli gaulizmus olyan, mint a nyúlpaprikás nyúl nélkül.

Egy mondat, amely a mai napig megállja a helyét, ha a gaulizmusról beszélünk.

„A hentesnél"

„Az a szárnyas a leghangosabb, amelyiknek a tollát tépik." Ezt a Paris Match-nak nyilatkozta 1976-ban azokra a kritikákra felelve, amelyeket azért kapott, mert arra hívta fel a franciákat, hogy az RPR-en belül fogjanak össze.

Az utókornak

A szélben állni kicsit olyan, mintha egy hulló falevél lennél.

Ezt a mondást Gustave Thibon francia filozófus jegyezte föl.