Kigyulladt egy orosz halászhajó egy norvégiai kikötőben - videó

2019.09.26. 13:08

Kigyulladt, majd oldalára dőlt és megfeneklett egy orosz halászhajó az észak-norvégiai Tromsö tartomány Breivika kikötőjében.

A Buhta Najezdnyik nevű hajón egy napon át tomboltak a lángok, majd csütörtökön a vízi jármű az oldalára fordult és megfeneklett - jelentette az NRK norvég közszolgálati televízió csütörtökön.

A televízió értesülése szerint a hajóban feltehetően mintegy 200 köbméternyi üzemanyag van, és fennáll az olajszennyezés veszélye. A helyszínen készült videofelvételen csak a fedélzet füst borította része látható. A tűzoltók folytatják a munkát.

A parti őrség szakszolgálatai azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az esetleges robbanást - jelentette az NRK, egy rendőrségi szóvivőre hivatkozva.

A rendőrség csütörtök reggel közölte a Twitteren, hogy bonyolultabbá vált az oltás, mert a fedélzeten egy ammóniát tartalmazó, robbanásveszélyes tartály is van.

Az NRK norvég műsorszolgáltató jelentése szerint a környékről a tűz miatt csaknem száz embert evakuáltak.

A Buhta Najezdnyik orosz halászhajó tüzét oltják az észak-norvégiai Tromsö kikötőjében 2019. szeptember 25-én. A 29 legénység több tagját kórházban ápolják füstmérgezéssel, a környékbeli lakosságot pedig felszólították a hatóságok, hogy tartsák csukva a lakások ablakát.Forrás: MTI/EPA/NTB SCANPIX/Rune Stoltz Bertinussen

A hajón keletkezett tüzet szerda reggel jelentették. A legénység mind a 29 tagját kimenekítették, a hajótulajdonos és az orosz külügyminisztérium szerint senki sem sérült meg - jelentette a RIA Novosztyi.

Forrás: MTI/EPA/NTB SCANPIX/Rune Stoltz Bertinussen

 Az orosz hírügynökség értesülései szerint a hajó a legénység váltása és műszaki karbantartás miatt állt meg a norvégiai kikötőben.

A Buhta Najezdnyik közepes méretű, hűtőkamrákkal ellátott halászhajót 1991-ben építették Norvégiában, a vízkiszorítása 2878 tonna, a hossza 64 méter. A hajó tőkehalra halászik az Atlanti-óceán északkeleti részében.