Ausztria nem kér a Greta Thunberg-féle diktatórikus klímahisztériából

2019.09.27. 19:15

A belügyminiszteri poszt, a Greta Thunberg keltette klímahisztéria, a migránsválság és Strache volt alkancellár pártjából való menesztése is téma volt az osztrák pártvezetők utolsó vitáján, az ORF közszolgálati televízióban, csütörtök este. Norbert Hofer, a Szabadságpárt (FPÖ) elnöke kijelentette: Ausztria nem kér a „copf-diktatúrából" - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

„A klímahisztériával semmi mást nem tudnak elérni, csak pánikot kelteni" – szögezte le Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője a vasárnapi parlamenti választáson legesélyesebb osztrák pártok vezetőinek televíziós vitáján, csütörtök este. A Szabadságpárt elnöke a svéd klímaaktivistának, Greta Thunbergnek az ENSZ-klímacsúcson, kedden előadott hisztérikus kitörésére utalva kijelentette: Ausztria nem kér a „copf-diktatúrából". Mivel áll elő legközelebb? A klímaháborús jogokkal? – vetette fel Hofer az ORF televízió élő adásában. Az FPÖ elnökét Heinz-Christian Strache volt alkancellár tervezett kizárásáról is kérdezte a moderátor. 

Strachénak pillanatnyilag más dolgok miatt kell aggódnia – válaszolta a Szabadságpárt vezére, utalva arra, hogy belső vizsgálat indult a volt alkancellár ellen, aki a gyanú szerint az elmúlt öt évben több százezer euróval, májusi lemondása óta pedig 42 ezer euróval kurtította meg az FPÖ pártkasszáját. Hamarosan levonom a konzekvenciákat – tette hozzá Hofer.

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke jelezte, hogy Ausztria nem kér Greta Thunberg jótanácsaibólForrás: MTI/EPA/Florian Wieser

Sebastian Kurz exkancellár – akinek pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) az elemzők többsége a vasárnapi választások győztesének várja – a belügyminiszteri posztról szólva kifejtette: elképzelhetőnek tartja, hogy az új kormányban nem az ÖVP delegáltja tölti be ezt a fontos pozíciót. A lényeg, hogy a jelölt kompetens legyen – jelentette ki Kurz.

A migráció vonatkozásában az ÖVP és az FPÖ továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy elsősorban a szakképesítéssel rendelkező migránsok telepedhessenek le Ausztriában.