Elsöprő győzelmet aratott a jobboldali Sebastian Kurz Ausztriában

Horizontal
The leader of Austria's People's party (OeVP) Sebastian Kurz gives a speech after the first exit polls during his party's electoral evening in Vienna, Austria, on September 29, 2019. - Austria's former Chancellor Sebastian Kurz's centre-right People's Party (OeVP) took 37 percent of the vote, despite a scandal which engulfed his previous far-right allies, projections showed on September 29, 2019. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A szavazatok 37,2 százalékát szerezte meg a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt az ausztriai előrehozott választáson a szavazatok közel 100 százalékának a feldolgozása alapján. Az osztrák szocdemek történetüknek a legrosszabb eredményét érték el, mivel csak 21,8 százalékot kaptak. Sebastian Kurz, a néppárt vezetője arról beszélt, hogy lenyűgözte őt az eredmény.  
Vágólapra másolva!

A Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) tehát 37,2 százalékot szerzett az előrehozott választáson az eddigi adatok alapján. Második helyen végzett az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 21,8 százalékkal. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 16, a Zöldek 14, a liberális NEOS pedig 7,8 százalékot szerzett.

A voksolás legnagyobb vesztese az SPÖ, amelynek a 21,8 százalékos eredménye történetének legrosszabb választási szereplése.

Az ÖVP közel 6 százalékpontot erősödött a 2017-es választás óta. Ráadásul soha nem volt példa arra, hogy az ÖVP és az SPÖ között ekkora legyen a különbség az osztrák választások történetében.

A szavazatok közel 100 százalékának a feldolgozása után óriási előnnyel nyert az Osztrák Néppárt Forrás: ORF

Kurz: Lenyűgöző eredmény született

Lenyűgözőnek nevezte a vasárnapi ausztriai előrehozott választásokon elért eredményt az Osztrák Néppárt elnöke, Sebastian Kurz volt kancellár. A konzervatív párt választási központjában mondott beszédében azt mondta,

"egyáltalán" nem számított arra, hogy az általa vezetett tömörülés ilyen jó eredményt ér el.

Az előrejelzések szerint a Néppárt a voksok 37,1-37,2 százalékát szerezte meg.

Sebastian Kurz nem számított ilyen jó eredményre Forrás: AFP/Joe Klamar

A politikus úgy fogalmazott, "végtelenül hálás" és "alázattal fogadja a bizalmat". Hozzátette, nehéz volt az elmúlt négy hónap, amióta a parlament megvonta tőle a bizalmat, most azonban a lakosság impozáns módon választotta meg ismét az ÖVP-t. "Nem találom a szavakat, pedig ritkán vagyok szótlan" - mondta támogatóinak.

Wolfgang Sobotka, a törvényhozás alsóházának néppárti elnöke kijelentette, hogy

a jövőbeni koalíció ügyében még minden nyitott, egy sor lehetőség kínálkozik. A tárgyalások "eltarthatnak egy darabig."

Történelmi győzelem

Az ÖVP választási központjában eufórikus hangulat fogadta az előzetes eredményeket, és a közönség azt skandálta, hogy "Kurz kancellár". Történelmi győzelemként értékelte az ÖVP választási eredményét a előrejelzések közzététele után vasárnap Karl Nehammer, a párt főtitkára. A főtitkár első nyilatkozatában történelmi sikerként említette azt is, hogy

a Néppárt rekordtöbbséggel előzte meg a voksok 22-22,5 százalékával második helyen végző Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ).

"A mai nap Sebastian Kurz pártelnök és a Néppárt napja" - fogalmazott a főtitkár, utalva arra, hogy az eredmények alapján Alexander Van der Bellen államfőnek Kurz számára kell kormányalakítási megbízást adnia. A koalíciós lehetőségekről a főtitkár egyelőre nem foglalt állást.

"Meglátjuk, kivel tudunk legjobban kormányt alakítani" -

fogalmazott.

A 183 megszerezhető mandátumból az első becslés szerint 71-et szerezhet az ÖVP, 41-et az SPÖ, 30-at az FPÖ, 27-et a Zöldek és 14-et a NEOS.

Körülbelül 70 parlamenti helye lesz Kurz pártjának a 183-ból Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Nem erre számítottak a szocdemek

Elismerte Pamela Rendi-Wagner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke, hogy pártja nem a kívánt eredményt érte el a vasárnapi ausztriai előrehozott parlamenti választásokon. A zociáldemokraták a becslések szerint a szavazatok 22-22,5 százalékát szerezték meg, több mint 14 százalékponttal elmaradva a győztes konzervatív Osztrák Néppárttól (ÖVP) és több mint 4 százalékkal 2017 októberi eredményétől, az akkori 26,9 százaléktól.

Rendi-Wagner pártja - mint fogalmazott -

"nem azt az eredményt érte el, amelyet kívántunk, és amelyért az elmúlt hetekben harcoltunk".

A megkezdett úton, "az emberiesség útján" kell tovább haladni - jelentette ki ugyanakkor. Az SPÖ mostani választási mottója a "Győz az emberiesség" volt, és a pártelnök változatlanul kiállt emellett.

Pamela Rendi-Wagner, a szocdemek vezetője nem elégedett az eredménnyel Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Ellenzékbe menne az FPÖ

A vasárnapi ausztriai előrehozott választás eredményeiről szóló előrejelzések nyomán ellenzéki szerepet valószínűsít az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, Harald Vilimsky. A jobboldali párt a becslések szerint a voksok 16-16,7 százalékát szerezte meg, csaknem 10 százalékkal elmaradva a 2017 októberi 26 százaléktól.

"Új startra kaptunk megbízást a választóktól" -

fogalmazott a főtitkár, a várható eredményekre utalva pedig hozzátette, nem kaptak egyértelmű felhatalmazást a koalíció felújítására a választásokat fölényesen megnyerő Osztrák Néppárttal (ÖVP).

Az előrehozott parlamenti választásokon 6 millió 397 ezren szavazhattak, a szavazók az osztrák szövetségi parlament alsóházának, a nemzeti tanácsnak 183 tagját választották meg.