Ázsiára is kiterjedő embercsempész-hálózatot számoltak fel Mexikóban

Mexikó, határ, migráns
MISSION, TEXAS - SEPTEMBER 10: U.S. Border Patrol agents detain an undocumented immigrant from Mexico on September 10, 2019 in Mission, Texas. He had crossed the Rio Grande into Texas with a group earlier in the day, according to border agents who tracked them with a K-9 unit and Customs and Border Protection helicopter assistance. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A mexikói embercsempészek hetente legalább 25 migránst jutattak be Mexikóba repülővel, majd busszal átszállították őket az Egyesült Államok határán. Az embercsempészek Közép- és Dél-Amerikából, illetve Ázsiából vittek migránsokat az USA-ba.
Vágólapra másolva!

A legtöbb így csempészett migráns ecuadori és perui állampolgár, de voltak köztük indiaiak is. Az illegális bevándorlók 2500 dollárt (760 ezer forint) fizettek a bűnözőknek.

A mexikói kormányon nagy a nyomás, hogy csökkentse az Egyesült Államok felé irányuló migrációt a közép- és dél-amerikai államok felől. Donald Trump amerikai elnök május végén azzal fenyegetőzött, hogy az amerikai piacra irányuló teljes mexikói importra büntetővámot vet ki, ha Mexikó nem mérsékli jelentősen az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlók arányát.

Archív fotó Forrás: AFP/2019 Getty Images/John Moore

A két fél közötti júniusi megállapodás értelmében

Mexikó 90 napot kapott arra, hogy csökkentse a migrációs áradatot.

Mexikó ezt követően a biztonsági erők ezreit vezényelte a határokhoz, és elkezdett több menedékkérőt átvenni az Egyesült Államoktól ügyük feldolgozásáig. A 90 napos időszak szeptember elején járt le.

Amerikai adatok szerint a határőrök augusztusban mintegy 64 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel, ami a júliusban tapasztalthoz viszonyítva 22 százalékos, a májusi adathoz képest 56 százalékos mérséklődés. Júliusban még valamivel több, mint 82 ezer, míg májusban több mint 144 ezer ember próbált illegálisan bejutni az Egyesült Államokba.