Hetvennyolc éves korában, súlyos betegség következtében meghalt Kornel Morawiecki, az egykori lengyel Harcoló Szolidaritás alapítója, a szejm (parlament) korelnöke, a mostani lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki édesapja - közölte a helyi közszolgálati televízió.

Kornel Morawiecki a hamarosan befejeződő jelenlegi kormányzati ciklusban független parlamenti képviselő volt, az október 13-ai parlamenti választáson a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság szenátorjelöltjeként indult volna.

Kornel MorawieckiForrás: Wikipedia/Konrad Wereszczynski

Andrzej Duda elnök múlt pénteken a legmagasabb lengyel állami kitüntetést, a Fehér Sas Rendet adományozta Morawieckinek. Orbán Viktor idén márciusban a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adományozta neki  a Magyarország iránti szolidaritása és következetes kiállása, valamint a magyar-lengyel politikai kapcsolatok erősítését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

Orbán Viktor miniszterelnök átadja a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést Kornel Morawieckinek, 2019. március 10-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs