Német kormányszóvivő: Több migránst kell a görög szigetekről visszaszállítani Törökországba

2019.09.30. 16:34

Az eddiginél több embert kell visszaszállítani Törökországba az égei-tengeri görög szigetekről a migránsok elhelyezési körülményeinek javítása érdekében – mondta a német kormányszóvivő Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján kiemelte, hogy a német szövetségi kormány szerint az EU-Törökország (a valóságban inkább német-török) migránsügyi megállapodás következetes végrehajtásával "gyorsan és jelentősen" növelni kell a szigetekről Törökországba visszaszállított emberek számát.

Mint mondta, "tragédia, és minket is megráz", hogy a Leszbosz szigeti móriai táborban tűzvész pusztított és meghalt két ember - egy nő egy gyermeke -, ezért is mindent meg kell tenni a táborokban uralkodó állapotok javításáért.

Rendőrök a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moriában lévő migránstábor kiégett konténerei előtt 2019. szeptember 30-án, miután az előző nap a körülményeik miatt tiltakozó migránsok gyújtogattak és összecsaptak a rendőrökkel a túlzsúfolt táborban.Forrás: MTI/AP/Michael Varaklas

Ennek "egyik kulcsa" az eddiginél több migráns visszaszállítása Törökországba, a 2016-os megállapodás alapján - hansúlyozta,

Azt viszont nem részletezte Seibert, hogy az ott lakó migránsok rátámadtak a tűzoltókra, és a lángokat emiatt nem tudták azonnal eloltani.

A német kormányszóvivő szerint az athéni vezetés is úgy ítéli meg a helyzetet, mint Berlin és "teljes mértékben bízunk abban, hogy megteszi a helyes lépéseket".

Azokra az újságírói felvetésekre, hogy a megoldás egy másik kulcsa az lehetne, hogy Németország átvesz migránsokat Görögországtól, hangsúlyozta, hogy az európai uniós tagországok, így Németország is jelentős segítséget nyújt Görögországnak a mutatkozó gondok megoldásához, most pedig az EU-Törökország megállapodás azon elemének végrehajtására kellene összpontosítani, amely az illegális migráció visszaszorítása céljával a görög szigeteken jogalap nélkül tartózkodó emberek visszaszállításáról szól.

A 2016 márciusában kötött EU-Törökország megállapodás szerint vissza kell küldeni mindazon elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket, akik Törökországból átkeltek a görög szigetekre.

Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai migránst, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK