A cseh kormány úgy döntött, hogy állami temetést rendeznek Karel Gottnak

HEADSHOT Horizontal PRIME MINISTER VISEGRAD GROUP
Andrej Babis
Vágólapra másolva!
A cseh miniszterelnök Karel Gott halála kapcsán bejelentette: javasolni fogja a prágai kabinetnek, hogy a várban található Szent Vít Székesegyházban állami gyászszertartás keretén belül búcsúztassák  minden idők legismertebb cseh előadóművészét. Milos Zeman cseh államfő is mély megrendüléssel fogadta a "Prága aranyhangjának" is nevezett popsztár halálhírét. Prágában szerda délután rendkívüli kormányülést tartottak, ami után bejelentették, hogy állami temetése lesz Karel Gottnak, és aznap hivatalosan is nemzeti gyásznap lesz Csehországban. Karel Gott hosszas betegséget követően kedden nem sokkal éjfél előtt halt meg családja körében.
Vágólapra másolva!

Andrej Babis cseh kormányfő a Cseh Távirati Irodának (CTK) szerda délelőtt azt nyilatkozta, a legközelebbi kormányülésen javasolni fogja, hogy Karel Gottól a prágai várban, a Hradzsinban lévő Szent Vít Székesegyházban állami gyászszertartás keretén belül vegyenek végső búcsút.

- mondta a cseh miniszterelnök a CTK-nak

Andrej Babis, cseh miniszterelnököt is megrendítette Karel Gott halálhíre Forrás: AFP/Vladimir Simicek

A kormányfő korábban a Twitter-oldalán a következő mondatokkal búcsúzott a világhírű cseh művésztől:

Sajnos, elment. Hittem, és hiszem, hogy örökké velünk marad. Mélységesen fájlalom. Most gyújtok érte egy gyertyát, és meghallgatom valamelyik számát a 60-as évekből. Mester, nagyon nagyra tartottam Önt! Egyszerűen nem is tudom, mit tehetnék még ehhez hozzá - írta Andrej Babis.

- írta ki közösségi oldalára Lubomír Zaorálek, cseh kulturális miniszter.

Karel Gottnál 4 éve diagnosztizáltak nyirokcsomórákot, amelyből tavaly állítólag kigyógyult. Pár hete viszont, a 80-ik születésnapját követően a Facebook oldalán ő maga jelentette be, hogy akut leukémiával küzd. Forrás: Origo

Szóvivője útján Milos Zeman cseh köztársasági elnök is mély megrendülésének adott hangot.

- idézett az államfő közleményéből a CTK. Prágában szerda délben bejelentették, hogy délután 16 órától rendkívüli kormányülést tartanak, amelyet nemzetközi sajtótájékoztató követ.

A prágai kormányülést követően hivatalosan is közölték:

a cseh kabinet jóváhagyta, hogy Karel Gottnak állami temetése lesz, amelynek dátumát még egyeztetik a családjával, és aznap nemzeti gyásznap lesz Csehországban, ahol félárbócra engedik majd a nemzeti lobogókat.

Hozzátették, hogy a kormány döntésével előzőleg egyetértett Milos Zeman államfő is. A cseh médiában arról is beszámoltak, hogy

utoljára ilyen az országban 2011. decemberében volt, amikor a volt államfő, Václav Havel halála után háromnapos nemzeti gyász volt Csehországban.

Egyébként nem csak Csehország-szerte gyászolják Karel Gottot.

Németországban, ahol évtizedek óta töretlenül népszerű volt, szinte minden médiában rendkívüli hírekben számoltak be a haláláról.

Ugyanakkor Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban, a balti államokban és Oroszországban is a vezető hírek között szerepel, hogy elment a legnagyobb cseh énekes, akinek több száz, vagy ezer dala közül Magyarországon talán a 70-es években felvett, Lady Karnevál című slágere volt a legismertebb.

Karel Gott egészségi állapota 2015-ben romlott meg, de amikor épp nem szorult kórházi kezelésre, folyamatosan színpadon volt. Épp három éve, amikor nyirokcsomórákot diagnosztizáltak nála, abba is belement, hogy súlyos betegen Csehország egyik legismertebb rockbandájával duettet énekeljen.