Montenegrónak és Szerbiának 2025 előtt kellene csatlakoznia az EU-hoz

2019.10.02. 16:38

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Varsóban, a Warsaw Security Forum nevű konferencián mondott beszédet. Itt Montenegró és Szerbia EU-csatlakozásáról beszélt.

A miniszter azt mondta, hogy az Európai Uniónak 2025 előtt kellene befogadnia Montenegrót és Szerbiát, mindkét ország gyakorlatilag készen áll a csatlakozásra, amely az unió érdekében is áll.

A kétnapos nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás egyik pódiumbeszélgetésén Szijjártó elmondta, hogy a mostani meglehetősen viharos világgazdasági és világpolitikai körülmények közepette az EU-nak jó hír lehetne egy sikertörténet, a bővítés felgyorsítása.

Azt mondta, hogy Montenegró és Szerbia gyakorlatilag készen áll az csatlakozásra, a nyugat-balkáni térség integrálása pedig az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Thomas Greminger, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára (balról a második) kétoldalú találkozója a Warsaw Security Fórumon Varsóban 2019. október 2-ánForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Nem osztjuk a jelenlegi Európai Bizottság álláspontját, hogy 2025-ig nem lesz bővítés, erre jóval korábban lenne szükség - hangsúlyozta Szijjártó Péter.