Milos Zeman: Siker a migrációs kvóták megakadályozása

DUDA, Andrzej; ÁDER János; PAHOR, Borut; ZEMAN, Milos; CAPUTOVÁ, Zuzana; VUCIC, Aleksandar
Lány, 2019. október 3. Milos Zeman cseh elnök beszél (b), mellette Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel, Zuzana Caputová szlovák, Borut Pahor szlovén és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök (b-j) a négy visegrádi ország államfőinek csúcstalálkozója második napján tartott sajtótájékoztatón a Prága közelében fekvő Lány kastélyában, a cseh államfők vidéki rezidenciáján 2019. október 3-án. A második napon a szerb és szlovén elnök is jelen volt a V4-es államfői csúcson. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A visegrádi négyek eddigi együttműködésének egyik nagy sikere, hogy megakadályozták a migrációs kvóták elfogadását, valamint Frans Timmermans megválasztását az Európai Bizottság élére - jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök csütörtökön a visegrádi államfők csúcstalálkozója után a Prágához közeli Lányban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A kétnapos tanácskozáson Milos Zeman cseh elnök meghívására Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Zuzana Caputová szlovák államfő vett részt a házigazda mellett. A második napon csatlakozott hozzájuk Borut Pahor szlovén és Aleksandar Vucic szerb elnök is.

Milos Zeman elmondta, hogy a V4-ek uniós együttműködése mellett a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák államfő kiemelten foglalkozott a Brexittel is, annak várható hatásaival.

- szögezte le.

Milos Zeman cseh köztársasági elnök beszél a négy visegrádi ország államfőinek csúcstalálkozóján Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő újságíróknak elmondta: Nagy-Britannia tervezett kilépésével az Európai Unióból a négy visegrádi államfő a megbeszéléseken egybehangzóan úgy vélte, hogy jelenleg még a Brexit összes változata lehetséges. A V4-ek egyetértettek abban, hogy készek támogatni London esetleges kérését a kilépés további elhalasztására.

A találkozó harmadik kiemelt témájával, a Nyugat-Balkán és az EU viszonyával kapcsolatban Zeman hangsúlyozta, hogy

a V4-ek egyhangúlag támogatják Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint előrehaladás Szerbia csatlakozása kérdésében "pozitív jelzés" lehetne a közvélemény felé abban az időben, amikor Nagy-Britannia távozni készült az EU-ból.

- jegyezte meg Duda.

Borut Pahor szlovén államfő rámutatott arra, hogy a Nyugat-Balkán csatlakozása az EU-hoz

Zuzana Caputová szlovák államfő pedig arra emlékeztetett, hogy a visegrádi csoport azért jött létre, hogy a négy ország segítse egymást.

- fogalmazott a sajtóértekezleten Caputová. Az új Európai Bizottsággal, valamint az Európai Parlamenttel kapcsolatban úgy fogalmazott: bízom abban, hogy a megújult európai intézmények segíteni fogják törekvéseinket.