A mindenkori finn kormány hazudik a migráció valós nagyságáról

Finnország, menekültek, migráns
Migrants queue in front of a refugee reception centre in Tornio,Finland on September 25, 2015. Finland, whose Lapland steppe forms the European Union's northernmost border, expects to receive 25,000 to 30,000 asylum applications this year, compared to 3,600 in 2014. AFP PHOTO / Lehtikuva / PANU POHJOLA FINLAND OUT (Photo by PANU POHJOLA / LEHTIKUVA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás szerint a lakosság jelentős része ellenzi az Európai Unión kívülről érkező bevándorlók betelepítését, mégis Finnországban növekszik legdinamikusabban a számuk EU-szinten.
Vágólapra másolva!

A skandináv államba annak ellenére költözik éves szinten 30 ezernél több bevándorló, hogy a lakosság jelentős része nem támogatja az EU-n kívülről érkezők betelepítését - írja a 888.hu finn forrásokra hivatkozva.

A migránsoknak pedig több mint kétharmada ilyen, közülük is legtöbben Afrikából, Irakból és Afganisztánból érkeznek.

Migránsok Finnországban. A kép illusztráció Forrás: AFP/Str / Lehtikuva/Panu Pohjola

A bevándorlók éves száma egyébként lassan egy évtizede nem változik: évente masszívan 30 ezer körül költöznek be 2011 óta, a finn kormány mégis folyamatosan hirdeti, hogy csökken a migráció mértéke. És valóban: a nettó migráció évről évre csökken.

Ez hogy lehet, hol a trükk?

A trükk az, hogy a migrációs mutató a nettó migrációt jelzi, vagyis nem azt, hogy hányan költöznek be az országba, hanem azt, hogy mennyivel laknak többen az országban.

Vagyis ha beköltözik az országba 100 ezer ember, de elköltözik 80 ezer, akkor a statisztikákban ebből annyi látszik, hogy a nettó migráció +20 ezer. És a nettó migráció valóban csökken, ám ez nem amiatt van, mert kevesebben költöznek az országba, hanem mert

egyre többen költöznek el Finnországból.

A skandináv államot elhagyók jelentős része – a finnek mellett – ugyanis kelet- és dél-európai vendégmunkás,

a bevándorlók kétharmada viszont nem az EU-n belülről érkezik.

Az igazán durva számok viszont csak most jönnek:

Finnországban jelenleg 445 ezer bevándorló él,

és ezek csak a legális migránsok, értelemszerűen ebben az illegális bevándorlók nincsenek benne, a számuk ugyanis ismeretlen.

Ezek közül a muszlimok 150 ezer főt tesznek ki.

És számuk évről évre 10-15 ezerrel nő.

Ezt nagyjából úgy lehet elképzelni, mintha Magyarországra évente egy vácnyi vagy gödöllőnyi muszlim érkezne.

Az ország lakosságának egyébként ma már közel 8 százaléka legális bevándorló,

és csak a muszlimok az összlakosság 2,8 százalékát teszik ki.

A fővárosban, Helsinkiben 16 százalék a külföldiek aránya, de az ország más jelentősebb városaiban még ennél is nagyobb, Vantaában például közel 20 százalék, míg Espoóban több mint 17 százalék.