Japán kész együttműködni Dél-Koreával Kim Dzsongun legutóbbi rakétakilövései miatt

Észak-Korea, rakéta, rakétakísérlet, tengeralattjáró
Vonszan, 2019. október 3. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2019. október 3-án közreadott kép Észak-Korea újabb rakétakísérletéről a Vonszan-öbölben október 2-án. A víz alatti platformról indított lövedék mindössze 450 kilométeres távolságban csapódott vissza a Japán-tengerbe, röppályájának tetőpontja ugyanakkor 910 kilométeres magasságban volt. A phenjani rezsim egy nappal azután hajtotta végre újabb rakétakísérletét, hogy Csö Szon Huj észak-koreai külügyminiszter-helyettes kedden bejelentette, országa kész szakértői szinten felújítani az Egyesült Államokkal kezdett, de több hónapja megszakadt atomleszerelési tárgyalásokat. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Dél-Korea és Japán augusztusban közös hírszerzési egyeszségüket, mivel az utóbbi hetekben Japán szigorította a dél-koreai ipar számára kulcsfontosságú több vegyi anyag kivitelét, és kivette Dél-Koreát a kereskedelmi szempontból kedvezményes országok listájából. A legutóbbi észak-koreai rakétakísérlet viszont együttműködésre készteti a két országot.
Vágólapra másolva!

A gesztus része annak a japán-dél-koreai egyezmények, amelynek értelmében a két ország kicseréli hírszerzési értesüléseit. A szerződés azonban novemberben lejár. Dél-Korea augusztusban felmondta a megállapodást, amelynek hatálya egyébként automatikusan meghosszabbodott volna egy évvel.

Szöul azt vetette a japán vezetés szemére, hogy az exportszabályok szigorítását fegyverként használja fel a Koreai-félsziget korábbi, 1910 és 1945 közötti japán megszállásából hátramaradt vitákban.

Észak-Korea csütörtökön azt állította, hogy előző nap sikerrel tesztelte egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétáját (SLBM). A kísérlet kisebb riadalmat keltett a régióban.

A tengeralattjáróról indított rakétákat ugyanis jóval nehezebb észlelni,

mint a szárazföldi telepítésűeket, és ezért veszélyesebb is.

Kono Taro japán védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy az ügyben beszélt Mark Esper amerikai védelmi miniszterrel, megállapodtak abban, hogy együttműködnek, illetve az Észak-Koreával kapcsolatos ügyekben továbbra is fontos szerep szánnak Dél-Koreának.

Víz alá süllyeszthető uszályokról lőhettek fel rakétákat

A 38 North nevű, Észak-Koreával foglalkozó amerikai hírportál Michael Elleman fegyverszakértőre hivatkozva helyi idő szerint csütörtökön arról írt, hogy Phenjannak még legalább hat évre van szüksége ahhoz, hogy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákat állítson hadrendbe.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2019. október 3-án közreadott kép Észak-Korea újabb rakétakísérletéről a Vonszan-öbölben október 2-án Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

Elleman szerint

A szakértő hozzátette azt is, hogy a csütörtöki rakétákat vélhetően víz alá süllyeszthető uszályról bocsátották fel.