Szükségállapotot hirdettek Ecuadorban a sztrájkok miatt

Ecuador, tüntetést, sztrájk
Demonstrators clash with riot police during a transport strike against the economic policies of the government of Ecuadorean President Lenin Moreno regarding the agreement signed on March with the International Monetary Fund (IMF), in Quito, on October 3, 2019. - The Ecuadorean government confirmed possible labour and tax reforms as established in the agreement, Economy Minister Richard Martinez stated -a day after announcing the elimination of fuel subsidies. (Photo by Rodrigo BUENDIA / AFP)
Vágólapra másolva!
Ecuadorban a tömegtüntetések a közlekedési sztrájkok az után robbantak ki, hogy megvonták az üzemanyag-támogatásokat, valamint gyengítették a munkavállalókat védő törvényt.
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot hirdetett csütörtökön az országos tömegtűntetések és közlekedési sztrájk miatt Lenín Moreno ecuadori elnök. "A közrend, a nyugalom és a lakosság biztonsága, valamint a káoszt szítók ellenőrzése érdekében országos szükségállapotot rendelek el" - olvasható az államfő Twitter-üzenetében. "Ismétlem, készen állunk a párbeszédre, de nem engedünk a zsarolásnak, és a törvényeknek megfelelően fogunk eljárni" - tette hozzá.

Moreno egy későbbi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy

döntését az erőszakos incidensek miatt hozta meg,

amelyek célja kormányát "megkárosítani és destabilizálni". Leszögezte, nem hátrál meg a kedden bejelentett intézkedésektől. A támogatások eltörlése az üzemanyagárak növekedését eredményezte.
Maria Romo belügyminiszter közölte:

tizenkilenc embert őrizetbe vettek

úttorlaszok létesítése és más bűncselekmények elkövetése miatt.

Szükségállapotot hirdettek Ecuadorban Forrás: AFP/Rodrigo Buendia

Ecuador-szerte ezrek vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A rendőrség könnygázzal oszlatta az utakon és autópályákon torlaszokat emelő tüntetőket, akik gumiabroncsokat égettek és kormányellenes jelszavakat skandáltak. A latin-amerikai államban leállt a buszforgalom és a taxisok is sztrájkolnak. Az El Comercio helyi napilap szerint

csak Quitóban 13 tüntetés zajlik.

Az ecuadori energetikai és nem megújuló erőforrások minisztériuma október 1-jén jelentette be, hogy az ország 2020. január 1-jével kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből (OPEC). A tárca szerint a döntés az ország pénzügyi stabilitását hivatott szolgálni.