A francia terrorelhárítási ügyészég vette át pénteken a nyomozást a párizsi rendőr-főkapitányságon négy áldozatot követelő késes ámokfutás ügyében - erősítette meg a francia főváros vádhatósága a dpa német hírügynökség megkeresésére.

A 45 éves támadó - akit a helyszínen agyonlőttek - a rendőrség egyik irodai alkalmazottja volt és egy kerámiakéssel gyilkolt csütörtökön. A francia sajtó értesülései szerint a támadó mintegy másfél éve áttért az iszlám hitre. 
A bűnügyi nyomozók által gyűjtött bizonyítékok fényében, a vizsgálatnak ezen a pontján a terrorelhárítási ügyészég vette át a nyomozást a rendőr-főkapitányságon előző nap történt események ügyében  - közölte a párizsi ügyészség.

A párizsi ügyészség eddig szándékos emberölés és emberölési kísérlet ügyében indított vizsgálatot, de terrorizmus ügyében nem nyomozott, a francia hírügynökség szerint a terrorelhárítási ügyészég eddig csak "nagyon közelről figyelte" a nyomozást.

Őrködő rendőrök a párizsi rendőr-főkapitányság közelébenForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a tisztségviselők még nem foglaltak állást, hogy terrorista indítéka lett volna a támadásnak, de az, hogy a terrorelhárítási ügyészség vette át a nyomozást, arra utal, hogy a vizsgálatok erre összpontosítanak.

Egy igazságügyi forrás szerint  a terrorelhárítási ügyészég azt követően vette át a nyomozást, hogy kihallgattak a támadó környezetéből több személyt, köztük felségét is, illetve megvizsgálták mobiltelefonját. 

Vagyis bizonyítékokat találhattak a terrortámadásra.

Az elkövető felesége szerint férje szokatlanul és idegesen viselkedett a támadást megelőző este. 
Attól mert muszlim valaki, még nem lesz terrorista. Az, hogy áttért az iszlám hitre, az nem utal automatikusan a radikalizálódásra  - mondta pénteken Sibeth Ndiaye kormányszóvivő. 

A férfi csütörtökön egy kerámia konyhakéssel megölte három kollégáját, két rendőrt és egy adminisztratív alkalmazottat, majd késével két nőre támadt, az egyiket megölte, a másik nőt súlyosan megsebesítette. A támadót az épület udvarán agyonlőtték.