Iránban a hatóságok több hónap után szabadon engedtek két, kémkedéssel vádolt ausztrál bloggert.

Az ausztrál külügyminiszter, Marise Payne szombati bejelentése szerint a pár, Jolie King és Mark Firkin úton van Ausztráliába, "egészségi állapotuk és hangulatuk jó".

Drónfelvételek miatt kerültek bajba

A férfi és a nő 2017-ben kelt útra autóval az ausztráliai Perth városából az Egyesült Királyságba, kalandjaikat a közösségi hálón meg is osztották.

A felvételek készítésekor gyakran használtak drónt, Iránban épp ez okozta problémáikat. Az ottani hatóságok szerint ugyanis katonai létesítményeket fotóztak engedély nélkül Teherán tartományban. Júliusban tartóztatták le őket, és a fővárostól, Teherántól északra lévő hírhedt Evin börtönbe kerültek.

Egy harmadik ausztrált tíz év börtönre ítéltek

A bloggerek közül Jolie King brit-ausztrál kettős állampolgár, aki éveken át ért Ausztráliában. Mind a brit, mind az ausztrál diplomácia sürgette szabadon engedésüket.

Iránban egy harmadik ausztrál állampolgár, Kyle Moore-Gilbert még mindig rácsok mögött van, szintén az Evin börtönben. Az egyetemi előadót egy éve tíz év szabadságvesztésre ítélték kémkedés vádjával.

Az ő esetét Marise Payne rendkívül bonyolultnak nevezte, mivel nem ismertek pontosan a vádak.

– Folytatjuk az egyeztetéseket az iráni kormánnyal, nem fogadjuk el az ellene emelt vádakat, és azon leszünk, hogy hazatérhessen – mondta az ausztrál külügyminiszter.