Alacsony a részvétel a koszovói előrehozott választáson

2019.10.06. 14:49

Egyelőre alacsony a részvétel a koszovói előrehozott választáson, a választási bizottság adatai szerint 11 óráig a szavazópolgárok 17,08 százaléka adta le voksát.

Nagyobb rendellenességeket szinte sehol nem észleltek, viszont az észak-koszovói Mitrovicában előállították az egyik helyi választási bizottság két tagját, mert a feltételezések szerint engedélyezték, hogy egy nő a személyazonosságát igazoló dokumentumok nélkül, pusztán a születési anyakönyvi kivonatának a felmutatásával adja le voksát.

Albin Kurti, az ellenzéki koszovói Vetevendosje (Önrendelkezés) párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje leadja szavazatát az előrehozott koszovói parlamenti választásokon Pristinában 2019. október 6-án. Az előrehozott választásra azért van szükség, mert Ramush Haradinaj miniszterelnök július közepén lemondott, ugyanis a koszovói háborús bűnöket vizsgáló hágai székhelyű különleges bíróság gyanúsítottként idézte be. MTI/EPA/Georgi LicovszkiForrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A választási bizottság néhány hete úgy döntött, hogy csak koszovói dokumentumok felmutatásával voksolhatnak az állampolgárok. A helyi szerbek többsége – a hivatalos Belgrádhoz hasonlóan – nem hajlandó elismerni, hogy Koszovó immár 11 éve független állam, hanem továbbra is Szerbia részének tekinti az egykori déli tartományt, éppen ezért kizárólag szerbiai dokumentumokkal rendelkezik. Ez mindeddig nem okozott gondot, a koszovói törvények ugyanis lehetővé teszik ezek használatát, ám az új határozat értelmében azok, akiknek nincsenek koszovói dokumentumaik, nem adhatják le voksukat.

A becslések szerint a döntés körülbelül ötezer szerb voksolását akadályozhatja meg.

Az 1,9 millió szavazópolgár 19 óráig adhatja le voksát. Előzetes eredmények éjfél körül várhatók, de előzetes felmérések szerint egyik pártnak vagy koalíciónak sem sikerül majd megszereznie a kormányalakításhoz szükséges többséget, így hosszas koalíciós tárgyalásokra lehet számítani.