Legalább 104 halálos áldozata van az iraki tüntetéseknek

Irak, Bagdad, tüntetés
Iraqi protesters burn tyres during a demonstration against state corruption, failing public services, and unemployment, in the Iraqi capital Baghdad on October 5, 2019. - Renewed protests took place under live fire in Iraq's capital and the country's south Saturday as the government struggled to agree a response to days of rallies that have left nearly 100 dead. The largely spontaneous gatherings of demonstrators -- whose demands have evolved since they began on Tuesday from employment and better services to fundamental government change -- have swelled despite an internet blackout and overtures by the country's elite. Hours after a curfew in Baghdad was lifted on Saturday morning, dozens of protesters rallied around the oil ministry in the capital, facing live rounds fired in their direction, an AFP photographer said. (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább 104 ember halt meg és több mint hatezren megsebesültek Irakban az október eleje óta tartó országos tüntetéssorozaton – közölte vasárnap Szaad Maán vezérőrnagy, az iraki belügyminisztérium szóvivője az állami televízióban közvetített sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Szaad Maán vezérőrnagy szerint a biztonsági erők nyolc tagja is a halottak között van. A hatezer sebesültből pedig több mint 1200-an a rendvédelmi szervek tagjai.

Emellett a tüntetők 51 középületet és nyolc politikai párt székhelyét gyújtották fel.

Maán azt állította, hogy a kormányerők nem lőttek közvetlenül a tüntetőkre, s vizsgálatot jelentett be a több mint száz halálos áldozatot követelő lövéseket leadó elkövetők kilétének megállapítására. Azt hangoztatta, hogy nem az iraki biztonsági erők, hanem "rosszakarók" lőttek a tüntetőkre és a rendvédelmi szervek tagjaira egyaránt a pénteki megmozduláson. Mint mondta, a legtöbb ember a szívébe vagy a fején kapott találatot.

Tüntetők Bagdad utcáin október 5-én Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Egyben elítélte a sajtóorgánumok székhelyei elleni támadásokat. A zavargások egyik újabb fejleményeként támadás érte a sajtóorgánumokat is. Maszkos fegyveresek lerohanták az al-Arabíja szaúdi pánarab televízió bagdadi székhelyét, megverték a tévé munkatársait és tönkrezúzták a berendezéseit is, mielőtt elmenekültek volna a helyszínről. Hasonló támadás érte a tüntetésekről beszámoló Dazsla és az NRT kereskedelmi televíziókat is.

Irak több városában kedd óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt.

Vasárnap egy rövid viszonylagos nyugalmat követően iraki katonák a Szadrváros nevű keleti kerületben csaknem háromszáz tüntető irányába adtak le lövéseket. A főleg fiatal irakiakból álló tiltakozók a mellékutcákba és egy alacsony fal mögé húzódva kerestek menedéket, mivel a hadsereg elállta a főutat. AP amerikai hírügynökség szerint a katonák a tiltakozók feje főlé céloztak.