Az eddiginél is nagyobb migránshullám érheti el az Európai Uniót, ha nem kapnak több segítséget a külső határon fekvő tagállamok Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter szerint, aki a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak nyilatkozott.

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter kiemelte, hogy az EU-s partnerek "túl sokáig magukra hagyták" a külső határon fekvő tagállamokat. Több segítséget kell adni nekik a határellenőrzéshez, mert ha ez elmarad, "olyan menekülthullám érkezik, mint 2015-ban, vagy talán még nagyobb".

Horst Seehofer német belügyminiszterForrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Horst Seehofer egy másik vasárnapi lapban, a Welt am Sonntagban egy interjúban elmondta: azért is dolgozik, hogy létrejöjjön egy új, közös EU-s menekültügyi rendszer, amelynek alapja a külső határ hatékony védelme. Elképzelése szerint a külső határon kell eldönteni, hogy ki jogosult menedékjogi kérelem benyújtására, és a jogosultakat szerinte szét kell osztani a tagállamok között a menekültügyi eljárás lefolytatására. Egy ilyen közös jogi szabályozás nélkül lehetetlen "rendet vinni a migrációs mozgásokba".