V4NA: Belebukhat a francia belügyminiszter a párizsi késes terrortámadásba

Horizontal
Christophe Castaner
Vágólapra másolva!
Parlamenti vizsgálatot követel a párizsi rendőr-főkapitányságon történt, csütörtöki késes támadás ügyében Christophe Castaner belügyminiszter ellen a francia jobboldal. - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Egy másfél éve muszlim hitre áttért, martinique-i férfi, aki egyébként 16 éve rendőrségi irodista, lemészárolt négy rendőrt a párizsi rendőr-főkapitányság épületében. Utána egy újonc rendőr agyonlőtte - megmentve így több rendőr életét. A francia ügyészség megpróbálta egy ideig nem terrorakciónak kezelni a mészárlást. A gyilkos saját elöljáróját is megölte, aki éppen bírálni akarta beosztottját. Valószínűleg azért, mert  számon akarta kérni az irodistán, hogy az utóbbi időben miért nem hajlandó köszönni a nőknek a kapitányságon. Az irodista bizalmas, terroristákkal kapcsolatos anyagokhoz is hozzájutott. Mégsem tűnt fel senkinek, hogy a férfi viselkedése megváltozott. 
Vágólapra másolva!

A V4NA beszámolója szerint Éric Ciotti, Alpes-Maritimes megye jobboldali képviselője (LR) arról beszélt, hogy állambotrány húzódik a párizsi rendőrkapitányságon elkövetett négy rendőr életét követelő késelés hátterében. A Republikánusok (LR) parlamenti vizsgálatot követelnek. A nizzai republikánus politikus pontos megfogalmazása szerint a

francia kormány vagy hazudott az ügyben, vagy inkompetens.

Mint ismert, rögtön a támadás után a belügyminiszter kijelentette, hogy nem merült fel a terrorizmus gyanúja, azonban a nyomozás során kiderült, hogy a gyilkos már 2008-ban áttért az iszlám hitre, rendszeresen járt a közeli mecsetbe és a szomszédai "Allah Akbar" kiáltásokat hallottak a lakásából a támadást megelőző éjjel. Ráadásul az is problémás volt, hogy a rendőrségi számítógépek karbantartásával foglalkozó, de már nyolc éve radikalizálódó férfi miért nem akadt fenn semmilyen belső ellenőrzésen és miért férhetett hozzá rendőrségi bizalmas anyagokhoz.

A francia terrorelhárítási ügyészség vezetője, Jean-François Ricard sajtótájékoztatójában megerősítette, hogy

az eddigi tanúvallomások és bizonyítékok alapján terrorcselekménynek minősítették a támadást.

Christophe Castaner, a francia szocialista belügyminiszter Forrás: AFP/Bertrand Guay

A botrány tovább nő, számos republikánus képviselő követeli Castaner lemondását. Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke egy vizsgálóbizottság azonnali összehívását kérte, a twitteren egy bejegyzésében pedig egyértelműen leírta, hogy "a belügyminiszternek végre vállalnia kell a felelősséget, és le kell mondania". Édouard Philippe miniszterelnök ugyanakkor persze mindenben támogatja belügyminiszterét, a Journal du dimanche című lapnak adott interjújában elmondta, hogy maximálisan megbízik benne.

Christophe Castaner az egyik legbotrányosabb kormánytag. A szocialista politikusról kiderült, hogy korábban szerencsejátékos volt, bűnöző barátai voltak, belügyminiszterként pedig egy éjszakai bárban tombolt egy ismeretlen nővel, feltehetően egy prostituálttal.

Hétfőn ünnepélyes megemlékezést tartanak a támadás helyszínén, a párizsi főkapitányságon, melyen Emmanuel Macron elnök is részt vesz.