Parlamenti választásokat tartanak ma Tunéziában, nem sokkal az elnökválasztások második fordulója előtt.

Elemzők szoros küzdelemre számítanak a mérsékelt iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda), valamint a Jusszef Sahíd jelenlegi tunéziai miniszterelnök vezette szekuláris Éljen Tunézia (Tahíjja Túnisz) és a világi ellenzék legnagyobb pártja, a Tunézia Kiáltása (Nidáa Túnisz) közt, amelyet az idén elhunyt elnök, Bédzsi Káid esz-Szebszi fia, Háfez vezet.

Belső ellentétel a koallícióban

Az afrikai országot jelenleg e három politikai tömörülés vezeti, a koalíciót azonban egyre több belső ellentét feszíti, és ezek egyebek közt lassítják a - külföldi kormányok által is elvárt - gazdasági reformokat.

Az Ennahda vezetője, Rásid Gannúsi szeptember végén azt mondta, pártja akár egyedül is kész kormányozni. Elemzők szerint amennyiben az Ennahda egyedül jutna kormányra, az a végét jelenthetné a vallási és a világi erők hatalommegosztásáról szóló status quónak.Gannúsi hozzátette, az Ennahda nem lép szövetségre egyetlen olyan párttal sem, amelyeknek a tagjait korrupcióval gyanúsítják.

Egyes elemzők erősnek vélik az elnökválasztáson is induló, ám adócsalással és pénzmosás vádjával letartóztatott Nabíl Karui idén júniusban alapított pártját, a Tunézia Szívét (Kalb Túniszt) is.

Senki nem jutott többséghez az elöző választáson

Az elnökválasztás második fordulóját október 13-án tartják.

Tunéziában a törvényhozó hatalmat az egykamarás Népképviselők Gyűlése gyakorolja, amelynek 217 tagját öt évre, listás szavazással választják meg, 199 képviselőt a tunéziai, 18-at pedig külföldi szavazókörzetekben.

A legutóbbi, 2014. október 26-i választásokon a Tunézia Kiáltása több szavazatot kapott, mint az addig kormányzó Ennahda, de egyik formáció sem jutott többséghez. Az egységkormány 2015 februárjában alakult.