Hiába kapott több tízezer migráns tartózkodási engedélyt Svédországban 2015-ban, közel 90 százalékuk nem tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon, döntő többségük önkormányzati segélyekből él - derül ki a V4NA nemzetközi hírügynökség által ismertetett, frissen közzétett adatokból.

Az ismertetett adatok szerint 2015-ben Svédországban 163 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, akik közül 40 019 kapott tartózkodási engedélyt. Csakhogy

döntő többségük nem tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

A svéd statisztikai hivatalkutatásából kiderül, hogy a tartózkodási engedéllyel rendelkező 15 év fölötti migránsok közül

  • mindössze 4 574 ember tartja el magát munkából,
  • 9 970 migráns tanulmányaira kap pénzt, míg
  • 18 405 bevándorló önkormányzati segélyekből él.

A V4NA ezen a ponton kiemelte, hogy a számok nem meglepőek, ugyanis a tömeges migrációnak köszönhetően Svédországban ugrásszerűen nőtt az olyan emberek száma, akik semmilyen, vagy nagyon alacsony szintű oktatásban részesültek életükben. A nemzetközi hírügynökség felhozta a SVT svéd állami televízió beszámolóját, ami szerint 2017-ben 9700 iskolázatlan embert tartottak nyilván a skandináv országban, viszont 2019-re a számuk megnőtt 15700-ra, ami 61 százalékos növekedést jelent.

Svédország, MalmöForrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

Komoly terhelést jelentenek a migránsok

A segélyekből élő migránsok több svéd kistelepülésnek is pénzügyi gondokat jelentenek. A V4NA kiemelte a mindössze 18 ezres lakosságú Hässleholm-ot, ahová az elmúlt három évben közel 3 ezer migránst fogadtak be. Az újonnan érkezőknek a 80 százaléka a mai napig nem tudott elhelyezkedni és segélyekből él. Lars Jönsson, a Városi Tanács elnöke szerint a településen 100 írástudatlan bevándorló van, illetve további 200 migráns, akik szinte semmilyen oktatásban nem részesültek. Emiatt

a szociális kiadások 2012 óta drasztikusan megnőttek a kistelepülésen. 

Nem példa nélküli ez a helyzet, Bengtsfors községének önkormányzata levélben fordult a svéd kormányhoz segítségért, ugyanis a segélyből élő migránsok miatt csődközelbe került a település. A Mérsékelt Párt helyi politikusa Stig Bertilsson szerint az önkormányzat pénzügyi gondjait nagy részét az okozza, hogy az "új svédek" befogadása sok pénzt emészt fel, mivel a többségük a szociális ellátórendszer juttatásaiból él.

Motalában mintegy 20 millió koronás deficit alakult ki az odaérkező számos migránsnak kiutalt segélyek miatt. A város a spórolás egyik elemeként az idősotthonokban csökkentené a fűtést, mondván: majd adnak plédet az időseknek.

Európai szintű probléma

A V4NA emlékeztet arra, hogy máshol sem sokkal jobb a helyzet. 

  • A német szövetségi bevándorlás és menekültügyi hivatal (BAMF) szerint a 2016-ban országba érkező migránsok 65 százaléka nem tudott elhelyezkedni.
  • Hollandiában a tavalyi adatok szerint a 2014 óta beérkező migránsok mindössze 15 százaléka talált magának munkát.
  • Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) 2018-as kimutatásában 12,2 százalékos volt a munkanélküliség az Európán kívül születettek körében, míg a tősgyökeres lakóknál ez a szám mindössze 6,1 százalék.