A kormánypárt győzelme várható a lengyel parlamenti választáson

2019.10.06. 11:59

A jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) győzelme várható az október 13-ai lengyel parlamenti választáson az előrejelzések szerint - mondta Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A PiS magas támogatottságát elsősorban szavahihetőségének köszönheti.Négy évvel ezelőtti ígéreteit nagyrészt beváltotta: például a családtámogatások terén, már minden gyermek után jár a havi mintegy 37 ezer forintos támogatás. Így már nem csak a keresztény nemzeti elkötelezettségű ideológiával azonosuló polgárok állnak a kormánypárt mögé - magyarázta Rosonczy-Kovács Mihály.

A szakértő hozzátette, hogy a jelenlegi lengyel kormánypárt jó eséllyel egyedül is megszerezheti az újabb kormányzáshoz szükséges választói felhatalmazást.

A PiS európai parlamenti választáson aratott tavaszi győzelme óta a brüsszeli és a német elit is mérsékelte támadásait, és úgy látszik belenyugodott, hogy újabb négy évig a jelenlegi kormánypárt vezeti Lengyelországot. Mi több, a lengyel ellenzék vezető ereje is "elengedte" ezt a választást és inkább a túlélésre, a 2023-as választásra koncentrál - jegyezte meg Rosonczy-Kovács Mihály.