Elvesztette többségét a holland kormánykoalíció hétfőn a parlament alsóházában is, miután a liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) kizárta egyik képviselőjét, aki úgy döntött, hogy megtartja mandátumát.

Mark Rutte miniszterelnök pártja még szeptemberben határozott Wybren van Haga kizárásáról, mert kiderült róla, hogy hatósági engedély nélkül újított fel egy épületet a cége, nyáron pedig előállították ittas vezetés miatt.

Egy ideig kétséges volt, hogy a képviselő lemond-e a botrány hatására, hétfőn azonban bejelentette, megtartja mandátumát, és függetlenként politizál tovább.

Ezzel megszűnt a négypárti kormányszövetség egyfős többsége a 150 tagú hágai alsóházban, így a szavazásoknál külső támogatásra lesz szüksége.

Van Haga ugyanakkor kiemelte, hogy továbbra is támogatja a koalíciós egyezségben foglaltakat, maradása nem jelent kockázatot az ország kormányzása szempontjából, viszont önálló indítványok benyújtását is tervezi.

A kormánykoalíció a márciusi hollandiai tartományi választásokon már elvesztette többségét a parlament 75 tagú felsőházában.