Barhám Száleh iraki elnök hétfőn az állami televízióban közvetített beszédében elítélte a sajtóval, valamint a kormányellenes megmozdulásokon a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot.

Száleh felszólította a biztonsági erőket, hogy tartsa tiszteletben minden iraki állampolgár jogait. Az államfő egyben kormányátalakítást és reformokat, a többi között

választójogi reformot sürgetett a tüntetők követeléseinek kielégítésére.Mint mondta, kártérítést kell nyújtani az erőszakba fordult tüntetések áldozatainak és hozzátartozóiknak.

Kormányellenes iraki tüntetők által felgyújtott útakadály ég Bagdadban 2019. október 6-án.Forrás: MTI/AP/Khalid Mohammed

A nap folyamán mintegy 200-an tüntettek a főváros Szadrváros nevű keleti síita kerületében. Korábban Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök felszólította a hadsereg vezetését, hogy vonják ki a katonákat Szadrvárosból, és helyettük a rendőrség vegye át a kerület ellenőrzését. Mahdi szerint a hadsereg túlzó erőszakot alkalmazott a tüntetőkkel szemben.

Irak több városában október eleje óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt.Forrás: MTI/AP/Khalid Mohammed

Szemtanúk beszámolói szerint a szadrvárosi tüntetők munkalehetőségeket követeltek és elítélték az előző éjszaka történt gyilkosságokat. Iraki biztonsági források szerint tizennégy tüntető halt meg és 62-en megsebesültek a hadsereg és aktivisták összecsapásaiban hétfőre virradóra.

A zavargások egyik újabb fejleményeként támadás érte a sajtóorgánumokat is. Maszkos fegyveresek lerohanták a hétvégén az al-Arabíja szaúdi pánarab televízió bagdadi székhelyét,megverték a tévé munkatársait és tönkrezúzták a berendezéseit is, mielőtt elmenekültek volna a helyszínről. Hasonló támadás érte a tüntetésekről beszámoló Dazsla és az NRT kereskedelmi televíziókat is.

Irak több városában kedd óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt. Eddig legalább százan haltak meg és több mint hatezren megsebesültek.