Ötven centis szőrcsomót operáltak ki egy fiatal nő gyomrából Oroszországban

2019.10.07. 14:24

Az oroszországi Ulan-Ude városában egy több mint ötven centiméteres szőrcsomót operáltak ki egy tizenkilenc éves nő gyomrából. A szőrcsomó közel két kilogrammot nyomott. A műtétre akkor került sor, amikor a meg nem nevezett nő erős hasi fájdalmakkal került be a kórházba. 

A fiatal nő hányt étkezések után és a testi erejével is gondjai voltak. Alapos orvosi vizsgálatok után derült ki, hogy bezoár van a gyomrában, vagyis részlegesen megemésztett vagy megemésztetlen anyagok gyülemlettek fel a gyomrában. A bezoár kitöltötte majdnem az egész gyomrát, mérhetetlen fájdalmat és fekélyt okozva a belekben. Az operációról az alábbi felvételt tették közzé:

A műtét során az orvosok egy hatalmas, két kilós, 50x10x10 centiméteres szőrgombolyagot távolítottak el. Az orvoscsapat vezetője, Bator Dondokov szerint az ilyen dolgok ártatlan hajrágcsálásokkal kezdődnek, hozzátéve, hogy ebből a szempontból a fiatal lányok a legveszélyeztetebbek, a lenyelt haj pedig ott marad a gyomorban.

null

null

A nő anyja azt mondta, hogy lánya fantasztikus kezelésben részesült, most már majdnem teljesen egészséges. 

Azok az emberek, akik lenyelik a hajukat, egy Trichophagia nevű pszichiátriai betegségben szenvednek. A betegség egy ismertebb rendellenességhez köthető (trichotillomania), ami egy olyan kényszerbetegség, mely során a beteg ellenállhatatlan vágyat érez a hajtépésre - olvasható a Mirror oldalán.